Severnobački okrug je dobro poznat po Paliću, a nekima i po Ludoškom jezeru.S druge strane malo ko zna da ovaj deo Vojvodine krasi još jedno jezero i to ono sa najupečatljivim nazivom. Reč je o Krvavom jezeru.

Krvavo jezero je najbliže Paliću i sa njim je povezano otokom Begom. Nalazi se na samo 50 metara od Palićkog.

Ovo jezero je plitko, prosečna dubina iznosi svega pola metra. Ovalnog je oblika, voda je slatka i prikuplja slanu vodu okolnog, delimično muljevitog tla. Voda odlazi kroz jarak, prvo ka severu, a posle na istok, ka Ludaškom jezeru. 

Naziv je dobilo po crvenim algama, koje se preko leta namnože i daju mu karakterističnu “krvavu” boju, a naziva se još i Omladinskim jezerom, po objektima koji su se gradili za učesnike omladinskih radnih akcija.

Za vreme leta u ovom jezeru se namnože neke vrste crvenih algi, koje se posle isušivanja naslažu i kao crvena rđa pokrivaju dno udubljenja.

Namenjeno je svim vidovima turizma kao što su ekoturizam i etnoturizam i aktivnostima kao što su posmatranje ptica i obilazak zaštićenih delova prirode.

Ipak, malo smo i razočarani jer smo očekivali malo spektakularniji prizor. Iako je bogato crvenim algama, boja nije jarko crvena kako smo se nadala s obzirom na naziv jezera. Ipak, ukoliko se nalazite na Paliću bacite oko i na ovo mesto. Iako nije crveno, lepo je.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/AgroTV Srbija

NE RPOPUSTITE: