O vikendici blizu vulkana koji svakog časa može da se aktrivira, ili onoj na visini od više stotina metara ne sanja baš svako, ali ovi ljudi očigledno vole da osete adrenalin

Pronašli smo nekoliko kuća koje su izgrađene na potpuno neobičnim mestima, da ćete se zapitati šta su vlasnici mislili u trenutku kad su odlučivali da baš tu naprave mesto za beg za odmor.

Hemosfera, Los Anđeles (SAD)

Na prvi pogled zaista fascinira, ali kada čujete kako je izgrađena, malo ko poželi da u ovoj kući prespava. Naime, ova osmougaona kuća ima čak 670 kvadrata, a osnova joj je stub visok malo više od 9 metara i širok samo metar i po. Dodatno zatrašuje i činjneica da je kuća izgrađena na nagibu od 45 stepeni.

Jasno vam je zašto se našla na ovom spisku.

Koliba Solvej, Švajcarska

Koliba Solvaj smeštena je na nadmorskoj visini od 4.003 metra, te je najviša koliba na švajcarskom Materhornu. Nalazi se 475 metara ispod vrha, a sme se koristiti samo u krajnjoj nuždi.Koliba je podignuta 1915., a građevinski je materijal dopreman uz pomoć životinja do visine od 3.260 metara. Do visine od 4.000 metara materijal su dopremali privremenom žičarom. Koliba je podignuta u svega pet dana, a od tada su usledila dva obnavljanja, 1966. i 1976. Danas ima telefonsku liniju za nuždu i u nju stane desetak osoba.

Danas služi kao skrovište u ekstremnim vremenskim uslovima.

Eastchurch cliff house

Nekada je jasno da se kuća nalazi na opasnom mestu sam pri pogledu na nju, a ponekad postane jasno tek kad bude prekasno. Ti je slučaj sa eastchurch cliff house. Jednog dana arhitekta je došao na ideju da bi kuće na ivici litice bile odlično rešenje i da bi pružile sjajan pogled. Nakon ideje, sve je sprovedeno u delu i tako je nastalo ovo naselje. Sve je bilo u redu do 2020. godine kada se deo litice odlomio i povukao nekoliko kuća sa sobom. Ipak, i nakon tragedije pojedinci su ostali da žive u ovom naselju.

Kućica na drvetu

Nekada su najlepše građevine na najopasnijim mestima, a čist dokaz je i ova kućica na drvetu. Ovaj smeštaj definitivno nudi malo drugačiji odmor. Jedan pogrešan korak i na tlu ste, s obzirom da ova kućica visi na gotovo 100 metara od zemlje. Sastoji se od jedne sobe i pravi je izbor za avanturiste.

Katskhi pillar

Bez dileme pobednik u ovom takmičenju je osoba kojoj je palo na pamet da na litici izgradi crkvu i dom za sveštenike. Danas smo videli kuće na opasnim mestima ali nijedna ne može da priđe ovoj. Izgrađena je na litici čija je visina 40 metara. Nalazi se u selu Katski u zapadnoj gruzijskoj oblasti Imepetija u blizini grada Čijatura. Sve do 1944. godine istraživači nisu smeli da se popnu na ovu stenu, a ni dan danas je misterija kako je nastrala. Veruje se da je objekat verske prirode i a su tu nekada živeli sveštenici i monasi.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: