Ako bismo morali da biramo samo jedan grad u Japanu koji treba posetiti, bez dileme, to bi bio Kyoto.

Grad koji na najbolji način dočarava duh ove zemlje, mesto kao iz bajke.

Nekada je bio glavni grad Japana, a danas je prava riznica za turiste koji žele da istraže bogatu istoriju, tradiciju, ali i prirodu ove zemlje. Osim istorije, Kyoto je i moderan grad prepun ”izakaya”, vinskih barova i muzeja umetnosti.

Prestonica Japana postao je krajem 8. veka i ponosno je nosio ovu titulu narednih hiljadu godina. Sam grad je oivičen brdima sa tri strane, sem one na jugu, gde se i nalazi ulaz u grad.

Tokom vekova se razvijao da bi danas prerastao u centar japanske umetnosti i kulture.

Grad se izvorno zvao «Heian», ali je kasnije preimenovan. U njemu danas živi oko 1,4 miliona stanovnika.

Grad karakterišu drevni drveni hramovi i živopisne gradske četvrti sa stablima trešanja na svakom koraku.

Kyoto je grad koji nikada ne razočara turiste, jer se gotovo na svakom njegovom ćošku nalaze spomenici kulture među kojima su i Carska palata, vila Šugakin, kao i Zlatni paviljon Ginkakudžija, te budistički hram Todžu.

Na području Kyota postoji oko 2000 drevnih hramova, od kojih je oko 1600 budističkih i 400 šintoističkih i čak 17 lokacija pod zaštitom UNESCO-a.

Tu je popularni Gion District najpoznatiji je po gejšama koje ćete ovde videti, a pun je prodavnica i restorana, te je pogodan za šetnju.

Puno je mesta koje treba posetiti ukoliko putujete u Kyoto, a mi smo izdvojili četiri:

Ryoan–ji, Hram mirnog zmaja

Zen bašte sa kamenjem ili karesansui (u prevodu „suva- planinska-voda“) potiču iz srednjovekovnog Japana i poznate su po svojoj jednostavnosti i spokoju.

Najpoznatije se mogu naći u hramu iz 15 veka Ryoan –ji, hramu Mirnog zmaja. Ima još sličnih bašti izvrsne lepote, ali kažu da je ova u hramu Ryan-ji moćna i posebna, da ima pravi Zen budistički pejzaž savršen da da upadnete u duboku meditaciju.

Ona je veličine tesnikog terena i sastoji se od 15 velikih i malih kamenja od kojih su neki prekriveni mahovinom, a grupisani su u 5 grupa sa podlogom od pažljivo biranog belog peska. Iz daljine, kamenje predstavlja ostrva, a pesak mirno more.

Hram Nanzenji

Još jedno čudesno mesto koje morate posetiti jeste budistički hram Nanzenđi koji je car Kamejama izgradio 1264. godine na mestu svoje palate, a postao je najvažniji i najpoznatiji hram u Japanu i čitavom svetu.

Car je postao učenik zen majstora Bišina Daimina Kokušija i pretvorio je svoju palatu u Zen hram 1291. Nanzejni je postao jedan od Pet velikih Zen hramova Kjota.

Građanski rat u 15. veku je razorio orginalan zamak ali neki delovi su obnovljeni u 16. veku. Velika kapija (Sanmon) je završena 1628. godine.

Ovde se nalazi Zen bašta “Bašta tigrovog skoka”. Ima ogromno kamenje uz mahovinu i borove i veliki beli zid iza strmog dela sa šljunkom. Sa šumama površine 27 ari tu je i akvadukt sagrađen 1890. godine i nekoliko hramova koji su svo poznatiji po svojom vrtovima nego po zgradama.

Bambusova šuma – Sagano

Na 30 minuta vožnje nalazi se turistička četvrt Arashiiama koja je naročito popularna tokom sezone cvetanja trešnji. U samom centru četvrti nalazi se Sagano šuma bambusa koja se prostire na 16 kvadratnih km.

Kroz šumu se kreće drvenim putićima, a ono što posebno ostavlja bez daha je zuk vetra.

Zvuk vetra u ovoj šumi toliko je poznat i važan u Japanu da ga je Japanska vlada zaštitila i proglasila jednim od stotinu zvukova koji moraju biti očuvani. Zvuk nastaje šuštanjem lišća na deblima, a ljuljanje bambusa stvara sporo melodičnu muziku.

Smatra se da je šuma od bambusa nastala kako bi zaštitila ljude od zla. Iznad šume nalazi se visoka planina, do koje se stiže šumskim stazama, a odakle možete videti zadivljujuću panaromu šume i reke.

Takođe , na vrhu planinskog vrha, postoji planinski park u kojem se slobodno kreće nekoliko majmuna.

Lepota Šige

Desetominutna vožnja vozom, vodi Vas od centra Kjotoa do Šiga prefekture. Ovde se nalazi Biva jezero, najveće jezero u Japanu. Takođe, naići ćete na Hiei brdo, koje se u narodu naziva i “majka planina” japanskog budizma.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: