Nije samo fascinantno spolja već i ispod svoje površine.

Možda i najlepše mesto u Srbiji nlazi se između sela Krupaja i Milanovac, u podnožju Beljanice. Reč je o Krupajskom vrelu koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prelepa priroda, bistra voda i mir koji vlada na ovom mestu su nešto zbog čega ovde, iz godine u godinu dolazi sve više ljudi. Idelano je mesto za izlet i beg iz grada.

Plavo zelena voda, promenljivih nijansa koje skoro da hipnotišu posmatrača, ispunjava duboko, ledeno jezero koje je dugačko 40, a široko 17 metara.

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja Homoljskog kraja ali i cele u Srbije.

Iako većina dolazi zbog prirodne lepote ovog kraja, malo ko zna da se ispod površine krije pravi lavirint, a da ovo mesto “čuva” i zanimljivu legendu.

Naime, prema pričama ronioca, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine, nalazi su na čitav lavirint podzemnih kanala.

Na ovoj dubini nalazi se delimično potopljena podvodna pećina, a duboko u u trobi zemlje prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Zašto bi neko kopao kanale pod vodom? E, o tome govori legenda koja se vezuje za ovaj kraj.

Ona kaže da je u homoljskim planinama postojalo skriveno blago, a veruje se da ga je sama planina progutala i da se ono i danas nalazi ipod povšine jezera.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: