Sigirija ili Lavlja stena nalazi se na UNESKO-voj listi kulturne baštine od 1982. godine, a takođe proglašena je i za osmo svetsko čudo. Impresivna stena izgleda kao da ju je neko uzeo i spustio na zemlju usred ničega.

Slike i snimke ove džinovske stene ste sigurno već videli, s obzirom da je Instagram preplavljen njima. Ni ne čudi što je oduševljenje ovom lokacijom veliko, s obzirom da ovo mesto, zaista izgleda spektakularno, a moguće ga je videti i sa udaljenosti i od nekoliko kilometara.

Sigirija se nalazi u oblasti Matale (Šrli Lanka). Prvobtno je, u 3. veku pre nove ere, služila kao manastir, da bi u 5. veku dospela u ruke kralja Kasijapa koji je odučio da na ovom mestu izgradi palatu za sebe.

Da bi to uradio, prethodno je ubio kralja, svog oca Datusena i nasilno preuzeo tron od rođenog brata Mogalana. Magalen je pobegao u Indiju, ali je Kasijapa, ipak strepeo od njega, zato ne čudi što je za izgradnju palate izabrao baš ovu, nepristupačnu stenu.

Ovo mesto je bilo krevljska palata sve do 495. godine kada je njegova vojska poražena, a presto ponovo zauzeo Magalen.

Po preuzimanju prestola Magalen je ovom mestu vratio prvobitnu namenu – ono je ponovo postalo budistički hram.

U 14. veku je potpuno napušten i tako je bilo sve do ovo mesto nije spazio britanski major Džonatan Forbs. Arheološka istraživanja na ovom mestu započeta su 1890. godine, da bi danas ono bilo najveća turistička atrakcija.

Na samoj steni nalaze se drevne ruševine i ostaci kraljevske tvrđave koji privlače turiste iz svih krajeva sveta.

Tu su vrtovi Sigirije

Oni spadaju u najstarije na svetu, a sastoje se iz tri dela – vodeni vrtovi, kameni vrtovi i terasasti vrtovi.

Posebno interesantni su vodeni vrtovi koji se sastoje od nekoliko bazena koji su služili za uživanje. Tako je postojao jedan bazen samo za kralja i kraljicu, ali i jedan u kojem je kralj uživao sa svojim konkubinama. Prema legendi imao ih je čak 500.

Sigirijske freske

Pored vodenih vrtova, turistima ugavnom zapadnu za oko Sigirijske freske koje su stare preko 1.600 godina a koje, smatra se predstavljaju konkubine kralja Kasijape. Nekada su ove freske prekrivale čitav zapadni deo zida stene, ali je nakon kraljeve smrti većina uklonjena kako ne bi uznemiravale monahe. Danas postoji svega 18 slika.

Zid ogledalo

Zid ogledalo, takođe, je veoma interesantan. Prvobitno je služio kao zid za odbranu od napada, a zatim je toliko uglačan da se kralj Kasijapa ogledao u njemu dok je prolazio.

Tokom vremena, posetioci su ostavljali poruke i stihove po ovom zidu. Neke od njih datiraju još iz osmog, devetog i desetog veka i poznati su kao “Sigirijski grafiti”.

Lavlja kapija

Idući pored ovog zida stižete do Lavlje kapije, ono zbog čega većina turista i posećuje ovo mesto.

Nekada je kapija predstavljala glavu lava, tako da su stepenice ka vrhu vodile pravo kroz usta lavlje glave koja leži između šapa. Danas su ostale samo džinovske šape.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay/Unsplash

NE PROPUSTITE: