Pravo čudo prirode

Ukoliko vas put nanesu u Vašington obavezno svratite u nacionalni park Olimpik. Baš na ovom mestu nalazi se najneobičnije drvo, drvo koje godinama priksoi gravitaciji.

„Drvo života“ ili „drvo koje beži“, kako se u narodu zove, s obzirom da zvanično ime još uvek nema, visu u vazduhu između dve litice duž obale Pacifika, dok se njegov koren se jasno vidi.

Iako se u parku nalazi bezbroj sličnog drveća, „Drvo života“ je jedinstveno po tome što „lebdi“ iznad površine. Poznavaoci kažu da je uvala ispod korenja nastala zbog malog potoka koji se uliva u okean, a koji je tokom godina polako ispirao tlo ispod stabla.

Naučnici se slažu da je pravo čudo što je stablo još uvek živo, pa iz godine u godinu ponovo olista, uprkos tome što ispod nema tla. Takođe, neobično je što stablo nikada nije prevrnuto tokom mnogih snažnih oluja koje pogađaju ovu obalu.

Zbog toga što je naizgled već davno trebalo biti mrtvo, postalo je poznato kao „Drvo Života“. Neki ga smatraju čarobnim, drugi besmrtnim, a neki izuzetno otpornim.

Ipak, stručnjaci kažu da drvo života neće zauvek ostati na ovom mestu i da je samo pitanje vremena kada će njegok koren postati slab da prkosi vremenskim uslovima.

U videu pogledajte detaljnije kako ovo drvo izgleda:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Halla Hiking

NE PROPUSTITE: