Danas pričamo o 181 kilometara dugom auto-putu koji povezuje Majami sa Key Westom na Floridi. Ništa od toga ne bi bilo čudno da ovaj put ne prelazi preko mora, a usput i preko 44 ostrva. Upravo zbog ovih činjenica smatra se pravim arhitektonskim čudom.

Osim toga, vožnja ovim auto-putem je, zaista, pravo uživanje. Predele koje ćete videti dok ne stignete od tačke A do tačke B su spektakularni.

S obziorm da je početkom 20. veka jedina veza od Majamija do Key Westa bila brod, a sama vožnja je znala da traje i čitav dan, moralo se naći bolje rešenje. Urpavo tada počinje priča o Overseas Highway, “lebdećem auto putu”.

Prvobitno na mestu gde se danas nalazi auto put izgrađena je, verovali, ili ne, prekomorska železnica.

U izgradnju je uloženo 50 miliona dolara, a većinu tog novca uložio je Henry Morrison Flagler, američki industrijalista. Naime, zaljubio se u Floridu na prvi pogled i odlučio da baš tu gradi luksuzna odmarališta. Imao je samo jedan problem – ona su bila loše povezana i mali broj ljudi je mogao u njima da uživa.

Nadahnut pričama o gradnji Panamskog kanala, Flagler je odlučio da izgradi železničku prugu preko otvorenog mora.

Tokom izgradnje radovi su 3 puta zaustavljani zbog uragana, da bi železnica konačno bila puštena u rad 1912. godine.

Odmah po otvaranju postala je prava atrakcija, a nazivali su je i “8 svetskim čudom”.

Pruga je bila otvorena za javnost sve do 1935. godine kada je razoran uragan uništio kilometre železnice. Umesto da ih obnove, američka vlada je odlučila da na tom mestu izgradi jedan od najdužih nadvodnih auto puteva koristeći Flaglerove željezničke mostove koji su mogli izdržati nalete vetra od 200 kilometara na sat.

Mostovi su prošireni, a Overseas Highway otvorena je za prolazak automobila 1938. godine. I danas je otovren za automobile.

U videu pogledajte kakvi se sve prizori mogu videti tokom putovanja ovim auto-putem:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/TampaAerialMedia

NE PROPUSTITE: