Kada se arhitektura i umetnost spoje nastaje magija. Verovatno ste već i naslutili da se ovakakva građevina nalazi u Kini.

Ovog februara, arhitekta Džunja Išigami svečano je otvorio Muzej umetnosti dugačak jedan kilometar. Nosi naziv Zaišui i nalazi se na jezeru u Kini. Ovaj muzej čak ima i otvore koji omogućavaju da voda teče preko poda muzeja.

Smešten na veštačkom jezeru na ulazu u novu razvojnu zonu u Rižaou u kineskoj provinciji Šandong, linearni muzej od 20.000 kvadratnih metara prostire se od jedne do druge strane jezera, pokrivajući skoro ceo prečnik jezera.

Išigami je želeo da Muzej izgleda kao da izranja iz jetera, dok muzej u jednom delu pralelni stubovi izdižu sa dna jezera kako bi izgledalo da muzej „lebdi“ iznad vode i kako bi se dobio talasasti izgled same građevine.

Staklena ploča je umetnuta između stubova kako bi posetioci imali pogled na jezero, a Išigami je namerno ostavljao praznine tamo gde se pod zgrade susreće sa površinom jezera, da bi voda mogla da prekrije, u tim delovima, dno muzeja.

Talasasti betonski krov Muzeja umetnosti Zaishui „imitira“ obrise planinskog lanca iza. U delovima zgrade muzeja, krov se otvara ka nebu kako bi još više prirodu spojio sa čvekom.

Oko muzeja nalazi se i uređena staza gde posetioci mogu da prošetaju i uživaju potpuno u čarima prelepe prirode.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: