U specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ nalazi se pećina koja je pravi spektakl za posetioce. Mesto je prelepih prizora i zaista je vredi posetiti.

Ipak, ovo mesto posećuju samo pravi avanturisti s obzirom da je izazovnije doći do nje. U nju se može ući samo iz pravca Uvačkog jezera. Uz to, u ovoj pećini nema električnog osvetljenja, pa se prilikom obilaska koriste isključivo lampe, a obilazak je moguć samo uz pratnju vodiča prirodnog rezervata „Uvac“.

Ledan pećina je ime dobila zbog temperature koja je ovde cele godine konstantna i iznosi 8 stepeni. Dakle, ukoliko rešite da posetite ovo mesto, nikako ne smete zaboraviti zimsku jaknu.

Pećinski sistem Uvca smatra se najvećim speleološkim objektom u celoj našoj zemlji. Ovu razgranatu strukturu čine dve pećine i jedna jama, u osnovi.

Sve njih spaja veliki broj kanala, koji dostižu impozantnu dužinu od preko šest kilometara, navodi „Uvac.org.rs“. Izuzev Ledene pećine, Ušački pećinski sistem čine i Ušačka pećina i jama Bezdana. Ušačka pećina je jedina koja ima dva ulaza, dok jama i Ledena Pećina imaju po jedan ulaz.

Ipak, najlepše prizore videćete u Ledenoj pećini.

Sama Ledena pećina dugačka je oko 2.000 metara, sa glavnim kanalom od preko 1.500 metara.

Specifičnost ove pećine su njene dvorane koje su međusobno povezane kanalima i nakit i grandiozni elementi koji se ovde mogu videti. Pećina važi za najbogatije okićen deo sistema. Najupečatljiviji prizori mogu se videti u prve tri dvorane i prostoru koje se zove Zapadna galerija. Tu su ogromni beli stubovi koji su prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, od kojih su pojedini visoki i do 6 metara.

Takođe, videćete svetlucave kristalne ježeve, staklaste iglice i okamenjene korale. Tu su i ostali pećinski ukrasi poput stalaktita, stalagmita i graciozne pećinske draperije koje dostižu visinu od 10 metara.

Svi ovi elemti su dokaz da je priroda zaista pravi umetnik. Ono što ona napravi je čarobno.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: