Na sat vremena od Beograda nalazi se prelepo mesto koje krije interesantnu priču

U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatu, nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine. Nastala je tokom ledenog doba od moćnih naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska. U savremenom periodu vetar Košava oblikovao je izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara. Ovaj rezervat prirode bogat je florom i faunom i pravi je raj za odmor.

Na obodu ovog, specijalnog rezervata – Deliblatska peščara, u naselju Alibunar nalazi se Devojački bunar, interesantno mesto za koje se vezuju brojne legende.

Alibunar je vikend naselje i obično je „živo“ tokom leta i proleća kada mnogi spas od gradske buke i vrućina pronalaze baš na ovom mestu.

Devojački bunar, Deliblato

Izletište krasi crkva brvnara posvećena velikomučenici ognjenoj Mariji, a sagrađena je 2004. godine, i bunar, po kome je izletište dobilo ime. I baš taj bunar je doprineo da ovo mesto postane interesantno turistima. Naime, postoji legenda koju meštani često pričaju i popularna je od davnina.  

Priča kaže da svaka devojka koja nema sreće u ljubavi mora da dođe ovde. Voda iz bunara će učiniti „čudo“.

Naime svaka devojka koja se umije na ovom bunaru i tada zamisli voljenu osobu, udaće se baš za tu osobu. Istina ili ne, ne znamo, ali možete probati.

Devojački bunar, Deliblatska peščara

Osim bunara, u Alibunaruz se nalazi otvoreni bazen koji je tokom letnjih meseci veoma posećen. Pored više turističkih objekata, pansiona i restorana, postoji i dva otvorena bazena sa termalnom vodom. 

Deliblatska peščara

Ukoliko planirate vikend beg iz grada, Deliblatska peščara je odličan izbor.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash-ilustracija

NE PROPUSTITE: