Na nekih 40 metara iznad reke Moravice nalazi se usek u steni koji neodoljivo podseća na Bogorodicu koja u naručju drži Isusa Hrista.

Ova silueta je prirodni, a mnogi kažu i duhovni fenomen koji se nalazi na izletištu Lepterija u Sokobanji.

Neko će reći, čudo prirode, drugi kažu, slučajnost, vernici nemaju dilemu, to je Božja volja.

Može se lepo videti samo ako se pažljivo gleda. Što se više gleda, to su likovi jasniji. Iz malo veće udaljenosti vidi se najbolje.

Postoje dve priče o nastanku ovog fenomena…

Prema jednoj verziji se tu Bogorodica sakrila bežeći od rimskih vojnika, a prema drugoj verziji se sakrila od turskih vojnika. U toj najezdi Turaka tada je spaljena i crkva koja se ovde nalazila. Kada su vojnici prošli, ne spazivši je, ona se odvojila od stene i tako je ostao uklesan njen lik.

Ta crkva je obnovljena 2001. godine na praznik mala Gospojina.

Od davnina je ovo mesto poznato kao iseliteljsko. Oni koji ne dolaze ovde prvi put pričaju da je pomogla nerotkinjama i nevoljnima, uslišila želje ubogih i bolesnih. Na ovo mesto ljudi dolaze i više puta godišnje i svake godine u sve većem broju kako bi u molitvi taržili utehu ili spas.

Postoji i jedna zanimljiva priča vezana za ovo mesto.

Naime, kako meštani govore, na Veliki petak sa tavanice ovog useka, kaplje voda bele boje, poput mleka. Samo u toj noći, ona kaplje nekoliko minuta i više nikad tokom cele godine.

Staza je prilično nepristupačna pa vam je za ovaj poduhvat potrebna dobra obuća koja se ne kliza, strpljenje i volja.

Da li ste već posetili ovo mesto?

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/SOKOpres

NE PROPUSTITE: