Lisabion je glavni grad Portugalije, a ujedno i najveći grad u čitavoj državi. Nalazi se na zapadnoj obali Pirinejskog poluostrva i kroz njega protiče reka Tagus. Središte je portugalske politike, privrede i kulture.

Takođe, Lisabon je i jedan od najstarijih gradova u zpadnom delu Evrope. Zapravo, Lisabon je druga najstarija prestonica u Evropi!

U užem centru grada živi oko 550 hiljada stanovnika, ali sa prigradskim naseljima taj broj se penje do 2,9 miliona stanovnika što predstavlja oko 25% stanovništva Portugala.

Osim bogate istorije, mnoštva znamenitosti, fascinantnih vidikovaca, interesantnih izleta Lisabon je poznat po gostoljubivosti, noćnom životu i bogatoj gastronomskoj ponudi.

Ono što ovaj grad čini popularnim turističkim centrom su šarm uskih ulica starog dela, ali to nije jedino po čemu se grad ističe.

Toliko je atrakcija koje se mogu videti u ovom gradu da vam ni odmor od 10 dana neće biti dovoljan. Bez dileme je grad koji nema manu i u kome će svako pronaći nešto za svoju dušu.

Ovo nikako ne smete propustiti da vidite ako se zaputite u Lisabon:

 • Trg Komersio

Trg Komersio je centralni gradski trg koji se nalazi tik uz reku Težo. Na ovom mestu ćete najbolje osetiti duh grada, tu su brojni kafići, restorani, prodavnice.

Baš na ovom mestu se nalazila kraljevska palata pre razornog zemljotresa 1755. godine, kada je zemljotres jačine 9 stepeni po Rihteru zadesio grad i uništio 85% građevina u njemu.

Na trgu se nalazi i Trijumfalna kapija koja je jedan od simbola grada.

 • Provozajte se čuvenim žutim tramvajem

Vožnja ovim tramvajem se podrazumeva ako ste u Lisabonu. Onaj na liniji 28 je najpopularniji među turistima je prolazi pored gotovo svih većih znamenitosti grada. Ipak, budite spremni jer je uvek velika gužva.

 • Belem kula

Belem kula se nalazi na UNESCO-voj listi, a sa njenog vrha se pruža spektakularan pogled na grad.

Izgrađena je u 16. veku, bila jedna od najvažnijih osmatračnica i deo odbrambenog sistema Lisabona.

 • Most Vaska da Game

Most Vaska da Game napravljen je 1998. godine i od tada važi za drugi najduži most u Evropi, sa dužinom od 12.345 km.

 • Najstarija knjižara na svetu nalazi se u ovom gradu

S obzirom da je otvorena davne 1732. godine, knjižara Bertrand, našla se u Ginisovoj knjizi rekorda u kategoriji najstarija knjižara na svetu.

Nalazi se u delu grada Čiado. Tokom godina je prerpela brojne promene, a uspela je da “preživi” i malopre pomenuti razorni zemljotres.

 • Manastir Žeronimos

Veruje se da je Vasko da Gama poslednju noć pred svoj veliki put u nepoznati svet, u molitvama, proveo upravo na ovom mestu.

Manastir Žeronimos podignut je na temeljima crkve Svete Marije od Belema, u 16. veku u slavu otkrivanja pomorskog puta do Indije.

Otrkiće pomorskog puta do Indije označilo je i prevlast nad trgovinom začinima, koja je Portugalu donela ogromno bogatstvo.

Danas se na ovom mestu pored manastira nalazi i Pomorski muzej Portugala.

 • Alfama, boemska četvrt Lisabona

Mesto gde ćete osetiti pravi boemski duh grada je Alfama. Karakteristično za ovu četvrt je kaldrma, zgrade sa fasadama u jarkim bojama i fado koji se čuje na svakom ćošku.

Boemski kvart nalazi na početnoj stanici čuvene tramvajske linije broj 28.

 • Pink ulica

Sigurni smo da ste na Instagramu već videli fotografije ove zanimljive ulice. Pink ulica je omiljena je tačka okupljanja mladih jer predstavlja jedno od najboljih mesta za početak provoda. Tu se nalazi barovi, noćni klubovi i brojni kafići.

 • Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Ovaj muzej se nalazi na samoj obali reke Težo, i jedan je od najmodernijih muzeja na svetu.

 • Spomenik otkrića

Spomenik prikazuje veliki jedrenjak sa 33 ljudske figure, koje predstavljaju slavne portugalske pomorce, a postavljen je 1939. godine, kao spomen na slavno zlatno doba Portugala.

 • Obavezno probajte pastel da nata i popijte čašicu Žinža

Pastel da nata najpoznatiji je slatkiš ovde, dok je najpoznatije piće svakako Ginjinha ili Ginja (čita se Žinjžinja ili Žinža), veoma popularan liker od višnje koji se servira u malim čašicama. Turisti nikako ne odlaze iz grada bez da probaju ove specijalitete.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: