Ne postoje dovoljno dobre reči da opišu ovu lepotu. Preporučujemo da što pre spakujete kofere i zaputite se put Slovenije, tj. Logarske doline.

Ovaj predeo slovenije nije naročito veliki, Lagorska dolina dugačka je svega 7 kilomerara i široka oko 250 metara, ali svaki milimetar ovog dela Slovenije je baš kao sa razglednice. Zelena i prostrana, jednostavno ostavlja bez daha svakoga ko je poseti.

Idealna je destinacija za ljubitelje prirode i sve one koji žele malo da predahnu od užurbanog života.

Sama dolina je podeljena na tri dela. Prvi se naziva Log i karakteriše ga travnata teritorija, Plest je središnji šumoviti deo, dok onaj uzvišeni deo doline nosi naziv Kot i ističe se šumovitim i šljunčanim delovima.

Nalazi se na severu Slovenije u Kamniško Savinjskim Alpima blizu Solčave, odnosno na oko 80 km od Ljubljane. Ulaz motornim vozilom se naplaćuje 5 za motor, odnosno 7 evra za auto, za biciklliste i pešake je ulaz slobodan.

Na samom ulazu imaćete osećaj kao da ulazite u pravu pravcatu bajku.

Šetajući naićićete na nekoliko vodopada.

Vodopad Rinka koji je ujedno i jedan od najvećih vodopada u Sloveniji. Nalazi se pri kraju doline, na 15ak minuta blagog uspona pešaka kroz šumu.

Tu je i vodopad Palenk odakle se pruža prelep pogled. Količina vode koja teče ovde zavisi od godišnjeg doba. Dok je tokom leta malo siromašniji, nakon kišne sezone pretvara se u moćan vodopad visok preko 70m.

Takođe, tu su i Rastočki vodopad koji je sakriven u šumi i vodopad Sušice.

Ukoliko ste ljubitelj planinarenja i za vas će ovde biti raj. Postoji nekoliko staza i vrhova da se istražuje i osvaja.

Tu su i hoteli i restorani u kojima možete popiti kafu ili nešto prezalogajiti, ili ukoliko vam se dopadne i ostati koji dan duže.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: