Već dva i po veka ovaj sat simbol je jednog vojvođanskog grada

Prva asocijacija na London svakako je Big Ben, a da li ste znali da i jedan grad u Srbiji ima čuveni sat? Ovaj čuveni sat, zanimljivog naziva – Pijani sat nalazi se u Novom Sadu. Već dva i po veka simbol je Petrovaradinske tvrđave. Osim zanimljivog naziva, ima i interesantan princip rada. Naime, uloge male i velike kazaljke malo su drugačije u odnosu na uobičajene časovnike – mala pokazuje minute, a velika sate.


Zbog ovog „felera“ dobio je nadimak „pijani sat“, iako vrlo tačno pokazuje vreme sve ove godine, uz neznatno odstupanje – leti koji minut više, a zimi koji minut manje.

Sat datira iz 1748. godine kada je Novi Sad dobio, odnosu kupio sat. Osamdeset hiljada rajnskih forinti je uloženo u carsku kasu. To su za monarhiju bila značajna sredstva jer je vodila rat sa Prusima, Francuzima, Rusima i Turcima, tako da je taj ratni budžet bio dobar i trebalo je para. Marija Terezija, kao carica Austrije je potom svojim vernim, lojalnim i darežljivim podanicima poklonila kulu sa satom.

Ima čak 29 slova – OVO JE NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU

Barokni toranj sadrži crne brojčanike na sve svoje četiri strane. Brojevi na brojčanicima su rimski, a njihov prečnik je veći od 2 metra. Sat se navija ručno svaki dan jer mu je mehanizam veoma star. Sastoji se od tri kugle teške 76 kilograma i šetalice.

Zašto mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate?

Razlog je vrlo logičan, kako bi lađari na Dunavu sa velike udaljenosti od obale mogli da vide koliko je sati kazalje su ovako postavljene. Takođe, vreme je bilo bitno i za vojnike, za smene stražara na Tvrđavi koji su se po satima smenjivali, a ne po minutama.

Da bi sat radio kako treba već 3 decenije brine jedan čovek

Od njegove izgradnje gotovo dva i po veka o satu se starala vojska. Vojno utvrđenje je od 1952, u delu u kom se nalazi sat, prepušteno na civilno upravljanje. „Gradsko zelenilo“ vodilo je računa o satnom mehanizmu, a poslednje 3 decenije o ispravnosti i tačnosti sata brine Lajoš Lukači. Zanimljivo je da ovaj entuzijasta i zaljubljenik u sat i istoriju Petrovaradinske tvrđave održava satni mehanizam bez ikakve naknade i nagrade, kao da je njegov.

OVA NEVEROVATNA STATUA JE JEDNA OD NAJVIŠIH NA SVETU – Da li znate u kojoj državi se nalazi?

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash