Na ovom mestu razlike ne postoje. Svi su jednaki, svi su samo ljudi…

Bez ikakve dodatne strukture, 27 slobodnostojećih latica lotosa sačinjava ovaj hram. Sagrađen je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, sa idejom da su dobrodošli svi vernici svih veroispovesti. Tu je moguće čitati bilo koji verski tekst , bez obzira na kom je jeziku pisan, piše 24sedam.rs

Lotosov hram je osveštan i otvoren za javnost u decembru 1986.godine. Nalazi se u Nju Delhiju, u Indiji.

Otvoren je za sve, bez obzira na religiju ili bilo koju drugu kvalifikaciju. Projektovao ga je iranski arhitekta Fariborz Sahba, koji je dobio priznanje za projekat i pre nego što je hram završen.

Smešten na povišenom postolju u prostranstvu uređenih vrtova više od 10 hektara i okružen sa devet bazena oivičenih stazama od crvenog peščara, belo mermerno zdanje uzdiže se na visini od više od 40 metara.

Kompleks hrama se sastoji od 27 nezavisnih mermernih „latica“, koje su grupisane u grupe od po tri da formiraju devet strana kroz koje se otvaraju devet ulaza u centralni prostor i u grupe od devet da formiraju tri koncentrična prstena.

U unutrašnjem prstenu, latice se savijaju prema unutra i delimično zatvaraju centralnu molitvenu salu, koja prima oko 2.500 ljudi. Vrh konstrukcije izgleda otvoren, ali zapravo sadrži krov od stakla i čelika koji propušta prirodnu dnevnu svetlost. Ukupan efekat je kao plutajući lotosov cvet na ivici cvetanja i okružen svojim listovima.

Lotos hram jedan od najposećenijih spomenika kulture na svetu. Ono što je neobično je da je posećeniji od čuvenog Tadž Mahala. U proseku trinaest hiljada ljudi ga dnevno poseti.

Izvor:24.sedam.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: