Zbog Evrovizije Malme je u proteklih nekoliko meseci u centru pažnje. Ipak, ovo nije prvi put da je Malme grad domaćin. Ista situacija bila je i 1992. i 2013. godine.

Ovaj šarmantni gradić u Švedskoj ima mnogo toga da ponudi. Svako je najlepše posetiti Skandinaviju leti, ali prednost Malmea je što ga za razliku od ostatka Švedske odlikuje blaga klima i zime koje nisu prehladne.

Zanimljivo je da Malme nosi nadimak „grad parkova“, pa ukoliko volite da uživate u zelenilu, obavezno neka se nađe na vašoj travel listi.

Grad se odlikuje prepoznatljivim skandinavskim dizajnom, pa će baš svako pronaći nešto po svom ukusu, bilo da je ljubitelj istorije i kulture, ulične umetnosti, modernih stilova, hrane, kupovine, noćnog života ili prirode.

Malme je treći najveći grad u Švedskoj, i najveći grad okruga Skone. Smešten je na krajnjem jugu države.

Osnovan je 1275. godine, a zanimljivo je da je u 15. veku pripao Danskoj i pod njenom vladavinom se zadržao sve do 17. veka kada ga je ponovo preuzela Švedska.

Iako se ovaj ribarski grad prvi put spominje 1275. godine, za najznačajniju godinu njegovog ranog razvoja pre bi se mogla računati 1300, kada je počela izgradnja impozantne crkve svetog Petra, koja je sve do današnjih dana ostala jedno od najistaknutijih obeležja. 

Malme je jedan od najranije industrijalizovanih gradova skandinavskog poluostrva, a njegov razvoj je poljuljan u drugoj polovini 20. veka usled recesije koja je zadesila državu. Grad se počeo da se oporavlja 1994. godine, pod vođstvom tadašnjeg gradonačelnika Ilmara Reepalua.

U značajnoj meri razvoju je doprinela i izgradnja Eresundskog mosta, kojim je Malme povezan sa Kopenhagenom, danskom prestonicom.

Malme je i jedan od najmlađih gradova u zemlji – prosečna starost stanovnika je ispod 35 godina, a njegova populacija neprestano raste. Procenjuje se da će do 2050. godine dostići broj od 500.000 stanovnika, što je za 200.000 više nego danas.

Ovaj grad broji najveći broj doseljenika, pa ne čudi da se na ulicama može čuti i do 170 jezika različitih jezika.

Malme voli da se hvali svojom gradskom plažom dugom kilometar i po.

Ali ono što je zanimljivije od same plaže i po čemu je grad prepoznatljiv je i zgrada Turning Torso, najzanimljivija moderna građevina u Evropi.

Reč je o zgradi koja se uvija poput šrafa – od dna ka vrhu pod uglom od 90 stepeni, nalazi se u novoj četvrti, Västra hamnen.

Staro gradsko jezgro je živopisno pešačko carstvo popločano kaldrmom, kojim dominiraju dva trga.

Stortorget, najstariji i najveći, dom je gradske većnice i zgrada administrativne uprave, a krasi ga i statua konjanika, švedskog kralja Karla X Gustava, koji je Malme i celu ovu oblast povratio od Danske.

Tu je i Lilla torg, jedan od najlepših malih trgova na koje ćete naići, a samo ime mu u prevodu znači Mali trg.

Nikako ne treba propustiti ni posetu Crvenom dvorcu

Dvorac se nalazi u okviru istorijskih zidina nekoliko najvećih gradskih muzeja – Muzej umetnosti, Gradski muzej, Prirodnjački muzej, mali akvarijum i Kuća nauke i pomorstva. Stalne izložbe ovde prikazuju teme poput prirodne istorije, putovanja okeanom i tehnologije, a muzej svake godine ugošćuje nekoliko privremenih izložbi.

Sam dvorac je prvobitno bio manja citadela koja datira iz 1434 godine. Na ovom mestu je skovana danska valuta koja datira još iz srednjeg veka, a tokom 19. veka dvorac je služio kao zatvor.

Ono čime se ne može pohvaliti je činjenica da se Malme nalazi na 12. mestu u svetu po stopi kriminala.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: