Malta je ostrvska država smeštena u Sredozemnom moru. Dom je za nešto manje od pola miliona stanovnika i jedna je od najgušće naseljenih zemalja sveta.

Na ovom mestu su snimljeni mnogi holivudski hitovi poput „Gladijatora”, „Troje”, „Kapetana Fillipsa”, Mornar Popaj

Za Maltu mnogi kažu da je fenomen koji se mora doživjeti. U ovom maloj državi se možemo sresti sa običajima koji ne postoje ni na jednom drugom kutku na zemaljskoj kugli.

Pa da krenemo redom:

Horusovo oko štiti od zla

Kada ste na Malti, posebno pored mora, teško je zanemariti šarene čamce koji plutaju po moru. Nazvani „Luzzu“, ovi čamci su korišćeni još od vremena Feničana. Postali su simbol na malteškom ostrvu.

Svaki čamac ima oko. Veruje se da je ovo sujeverje moderan opstanak starog feničanskog oka, nazvanog Horusovo oko – feničanski Bog koji štiti od zla. Te oči su simbol dobrog zdravlja i treba da zaštite ribara od bilo kakve povrede kada su na moru.

Malta

Trudnice moraju poštovati neobično pravilo

Svaka hrana koja im zamiriše, trudnica mora da proba. U suprotnom beba će imati beleg u obliku te hrane.

Rogovi kao simbol sreće

Mnoge kuće i štale iznad ulaznih vrata ima niz rogova, a sve kako bi sprečili lošu sreću.

Ćurka za sunčan dan

Ukoliko par želi sunčanu svadbu, po tradiciji, časnu sestru mora da časti pečenom ćurkom.

Hlebom se tera kiša

Osim pečenom ćurkom, na Malti se vreme „kontroliše“ i hlebom. Verovanje kaže da će pljusak stati ukoliko se malo hleba baci na ulicu.

Malta

Kuća se noću ne čisti

Kada zađe sunce, stanovnici ni po koju cenu neće čistiti kuću. Veruje se da noćno čišćenje donosi nesreću. U pojedinim kućama je čišćenje muški, odnosno – tatin posao kako bi ukućani bili sigurni i spokojni.

NIje poželjno poroditi se 24. decembra

Ako ikako mogu, Maltežani se trude da izbegnu rađanje deteta na 24. decembra jer prema verovanju bebe rođene na taj dan kradu Božić pa se za kaznu pretvaraju u čudovište koje se naziva Gawgaw.

Malta

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: