Na oko 150 kilometara od Beograda, između planinskih masiva Ovčara i Kablara, nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, po mnogima najlepša klisura u Srbiji. Osim prirodnih lepota, ona je poznata i po velikom broju manastira, zbog čega se ovo područje naziva i Srpska Sveta gora.

Među manastirima nalazi se i Blagoveštenje koji se oduvek izdvajao. Osim blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Pavla, koji je tu i primio monaški postrig, manastir Blagoveštenje je na samom početku rata posetio i sveti Vladika Nikolaj Velimirović

Specifičan je i po tome što je jedna od retkih svetinja na području Ovčarsko-kablarske klisure za koju se zna i vreme gradnje i ko je bio ktitor. Sve to zahvaljujući zapisu, koji je do danas očuvan i nalazi se ispod trema glavne crkve.

Manastir, odnosno manastirište, Blagoveštenje nalazi se u Gornjačkoj klisuri, na levoj strani puta Petrovac – Žagubica.

srpska sveta gora

Lako se prepoznaje po zazidanoj pećini sa više otvora za prozore i vrata. Sagrađen je krajem 14. veka i bio je jedan od najistaknutijih manastira toga vremena u Braničevu. Gradnja se pripisuje despotu Stefanu Lazareviću. Kroz istoriju se do manastira, sve do druge polovine 19. veka, dolazilo teško. 

Poseban je po lokaciji i načinu na koji su prozori uklesani u stenu, a bio je veoma značajan u to vreme.

Istorijski izvori navode da je Blagoveštenje bio veoma „živ“ manastir. U njemu su prepisivane svete knjige i posećivali ga učeni monasi iz svih krajeva. Porušen je krajem 17. veka, pod najezdom turske vojske, na način kojim su stradali mnogi srpski manastiri toga vremena. Od crkve koja je bila podignuta u vidu gotovo čistog moravskog trikonhosa, danas su delimično sačuvani samo delovi zidova.

srpska sveta gora

Kako doći do manastira Blagoveštenje

Manastir je svega par stotina metara udaljen od centra Ovčar Banje, na blagoj uzvišici. Laganom šetnjom za manje od deset minuta stiže se do Blagoveštenja. Mada do manastira vodi asfaltni put ne preporučuje se izlazak automobilima zbog malog parkinga i manevra vozila. Parking za autobuse je kod turističkog info-centra na 500m udaljen od manastira.

srpska sveta gora

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/RSFranceIDF

NE PROPUSTITE: