Svetilište u kome se nalaze mošti srpskih despota, patrijarha i jednog kralja.

Po istorijsko-kulturnoj ulozi, po bogatstvu riznice, čuvenom ikonostasu i živopisu, drugim relikvijama, Manastir Krušedol je jedan od najznačajnijih Fruškogorskih manastira.

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se na jugoistočnim obroncima Fruške gore, u ataru sela Krušedol, nadomak mesta Irig i Maradik.

Zadužbina Brankovića

Zadužbina porodice Branković sazidan je u periodu između 1509. i 1514. godine. Sin despotice Angeline Branković, Đorđe je kao svoju zadužbinu podigao fruškogorski manastir Krušedol, mada se često navodi da je ovaj manastir na Fruškoj Gori zadužbina i njegove majke.

Naime, srpska despotica Angelina, je u drugoj polovini 15. veka stigla u Srem, a sa sobom je donela i mošti svog preminulog supruga Stefana. Tada je dobila i zemljište od srpske vlastelinske porodice Jakšić na kome je podigla ženski manastir koji se i danas nalazi u neposrednoj blizini manastira Krušedol.

Riznica manastira Krušedol bila jedna od bogatijih, u njoj su se nalazile brojne dragocenosti koje su pripadale porodici Branković, ali i drugim srpskim vlastelinskim porodicama. Nažalost, većina tih predmeta je pokradena, a istorija manastira beleži da je ono što je od njih ostalo čuvano u Zagrebu sve do 1946. godine kada su prenete u Beograd i do današnjih dana se nalaze u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

Samo mali deo te riznice danas se može videti u samom manastiru.

Ovde počivaju mnogi znameniti Srbi

Na tlu ovog manastira boravili su mnogi znameniti Srbi kako bi pronašli utehu, ali mnogo njih je ovde i sahranjeno.

Istorija manastira beleži podatak da je čuveni srpski pesnik, Laza Kostić, kada je bio razočaran u ljubav i svestan da je nemoguće da je ostvari sa mlađanom Lenkom Dunđerski, utehu potražio upravo u ovom manastiru na Fruškoj Gori.

Pored porodice ktitora manastira, u njemu su sahranjeni i kneginja Ljubica Obrenović, supruga velikog srpskog knjaza Miloša Obrenovića, ali i još jedan član porodice Obrenović – kralj Milan Obrenović, što se navodi kao svojevrsna zanimljivost kada je u pitanju fruškogorski manastir Krušedol. Uz pomenute Srbe, u manastiru Krušedol su sahranjeni i srpski patrijarsi : Arsenije III Čarnojević i Arsenije IV Jovanović Šakabenta, kao i mitropolit Isaija Đaković i vojvoda Stevan Šupljikac, ali i mnogi drugi.

Izvor:manastiriusrbiji.com / Foto:PrintscreenYoutube/AgroTV Srbija

NE PROPUSTITE: