Mesec dana bili smo svedoci putovanja našeg pevača Nikole Rokvića iz Beograda do ostrva Egina i manastira svetog Nektarija. Na ovaj daleki put on je krenuo s namerom da skupi novac za obolelu decu i, kako je objavljeno, ta misija je i više nego uspešno prošla, s obzirom da je na račun namenjem bolesnim mališanima uplaćen 31 milion dinara.

Zašto je baš ovaj manastir izabrao i kakve se sve priče vezuju za ovo sveto mesto i njegovog osnivača saznaćemo u ovom tekstu.

Manastir svetog Nektarija Eginskog nalazi se na ostrvu Egina, koje je smešteno u Egejskom moru, vazdušnom linijom udalje od Atine 30-ak km.

Najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Egina na severozapadu gde se nalazi i manastir Sveti Nektarije Eginski. Manastir se nalazi na gotovo najvišoj tački ostrva.

Zapravo je reč o kompleksu koji se sastoji od manastira svete Trojice, nove crkve, ćelije u kojoj je Sveti Nektarije Eginski boravio, kapele i konaka.

U novoj velelepnoj crkvi se nalazi njegove mošti, u srebrnom sarkofagu. Crkva je zgrađena u vizantijskom stilu, sa velikom polukružnom kupolom i dva zvonika. 

Upravo ovaj manastir je sam centar mnogih hodočasnih putovanja.

Ko je bio sveti Nektarije?

Sveti Nektarije Eginski je bio pravoslavni teolog i svetitelj. Smatra se velikim isceliteljem i čudotvorcem.

Rođen je u Trakiji 1. oktobra 1846. godine. Od svoje 20-e godine je počeo da radi kao učitelj u gradu Hiosu, a posle 10 godina službe se zamonašio i uzeo ime Lazar. 1885. godine je primio monaški postrig pod imenom Nektarije (“napitak besmrtnika”). Narednih godina je živeo u Atini, gde je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu. 

U nekoliko godina nakon toga je rukopoložen u čin sveštenika, zatim primio čin arhimandrita, postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije i izabran za mitropolita Pentapolskog. Između 1894. i 1908. godine vodio je teološku školu u Atini, a onda se penzionisao. Svoje dane u penziji je proveo u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj je i dobio naziv Eginski, piše Grčkainfo.rs

Priča kaže da je Nektarije na ostrvo Egina doša s namerom da pronađe mesto na kome će podići manastir. Tokom tog putovanja u snu su mu se javili Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakitonski koji su mu pokazali tačno mesto na kome će biti sadašnji manastir. Naime, na mestu sadašnjeg manastira svetog Nektarija i nekada davno je već postojao jedan manastir koji je uništen.


Sveti Nektarije Eginski preminuo je 1920. godine, u bolnici u Atini, pretpostavlja se od raka prostate.

Svedočenja vernika koji su posetili ovo mesto

Vernici iz svih krajeva sveta dolaze na ovo mesto da se poklone moštima, ali i noseći sa sobom lične predmete kako bi ih osveštali.

Takođe, dolaze i da na njegovim moštima osveštaju jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose.

Mnogi veruju da njegove mošti, ali i samo mesto ima isceliteljske moći, te da pomaže obolelima da ozdrave i pronađu olakšanje. Osim verovanja, određeni broj ljudi je i svedočio o čudotvornim ozdravljenjima nakon posete.

Takođe, vernici koji su iz Egine često govore da im je dolazio u san i davao savete vezane za brže ozdravljenje.
U okviru kompleksa se nalazi i ćelija u kojoj je nekada živeo Sveti Nektarije Eginski. Prostorija ima potpuno autentičan izgled i tu se još uvek nalaze njegove lične stvari. Monahinje dozvoljavaju da teži bolesnici legnu na krevet na kome je on spavao i pomole se.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Dante

NE PROPUSTITE: