Putovanje u Italiju je na listi gotovo svakog strastvenog putnika, a oni iskusni putnici će vam reći da je Italija mnogo više od Rima, Milana i Venecije. Manji gradići koji nisu toliko popularni nude autentičnije i zadivljujuće iskustvo.

Danas vas vodimo u obilazak mesta u Italiji za koja malo ko zna, a ostavljaju bez daha. Krenimo redom:

Jezero Orta

Smešteno otprilike jedan sat severno od Milana, bistre vode jezera Orta popularne su među stanovnicima te regije, ali ipak manje popularne među turistima. Jezero okružuju visoke planine i zelene šume, ali i upečatljiva rimska i srednjovekovna arhitektura u kojoj možete uživati dok se vozite čamcem ili kajakom.

Jezero Orta, Italija

Najveća atrakcija ovog regiona, koja se nalazi nedaleko od jezera je misteriozno ostrvo San Đuilo. Ono je dom aktivnog benediktinskog samostana. Lokalna legenda kaže da je u 5. veku hrišćanski reformator po imenu Julije od Novare oslobodio jezero Orta od zmija i zmajeva.

Julije od Novare je sahranjen na ostrvu San Đuilo, gde i danas stoji bazilika koja nosi njegovo ime. Ostrvo San Đuilo ima šarmantnu arhitekturu starog sveta, restorane koji služe ukusnu hranu i puštaju umirujuću klasičnu muziku.

Jezero Orta
 ostrvo San Đuilo, Italija

Ravenna

Severni grad Ravena već dugo privlači ljubitelje umetnosti i istorije iako uglavnom nije na radaru velikog broja turista. Vizantijski mozaici, skrivena kripta koja služi kao ribnjak sa zlatnim ribicama i bele peščane plaže—Ravena ima ponešto za svakoga.

Zapanjujući vizantijski mozaici Ravene su najveća atrakcija grada. Čak i ako vam gledanje religioznih umetničkih dela ne deluje kao uzbudljiva aktivnost na odmoru, na ove sigurno nećete ostati ravnodušni.

Postoji čak i studio za mozaik koji vode umetnici koji rade i koji je otvoren za javnost. Tu svi posetioci imaju priliku da nauče kako da kreiraju sopstvene mozaike.

Osim skrivene kripte, u bazilici San Frančesko koja je potopljena u vodu i dom nekoliko živahnih zlatnih ribica, grobnica autora Božanstvene komedije Dantea Aligijerija još jedna je od popularnih destinacija u Raveni.

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, Ravenna je dom nekoliko živopisnih plaža. Ako ste raspoloženi za zabavu pored mora, Ravene vas neće razočarati.

Kastelmecano

Poznavaoci manjih italijanskih sela smatraju da je Kastelmecano jedan od najlepših među njima. Okružen nazubljenim planinskim vrhovima, Kastelmecano se istorijski smatrao mestom od velikog strateškog značaja.

U 13. veku nove ere, Normani su izgradili prostrani zamak po kome je grad dobio ime. Ostaci tog drevnog zamka vidljivi su i danas.

Kastelmecano je dom mnogih istorijskih predela uključujući kameno stepenište poznato kao Gradinata Normanna koje je nekada služilo kao vidikovac za branioce sela. Gradinata Normanna nudi širok pogled na jedno od najslikovitijih mesta u celoj Italiji.

Tragači za uzbuđenjem mogu da se spuste do Kastelmecanovog sestrinskog sela Pietrapertosa tako što će se hvaliti Volo dell’Angelo – ili „let anđela“. Ako jurenje kroz vazduh pričvršćen za tanku žicu nije vaša šolja čaja. Kastelmecano nudi nekoliko pešačkih staza koje omogućavaju posetiocima da putuju u podjednako lepu Pietrapertozu.

Izola Superiore

Smatra se jednim od sjajnih Boromejskih ostrva koja su nekada bila u vlasništvu i razvijena od strane bogate italijanske porodice. Izola Superiore autentično je ribarsko selo koje nudi iskusvo pravog odmora uz mir i tišinu.

Ovo je idealno mesto za posetioce koji žele da provedu dan šetajući obalama tihog ostrva koje sadrži ostatke crkve iz 9. veka i nekoliko malih restorana koji služe ukusnu morsku hranu.

Izola Superiore, Italija

Alberobelo

Ako volite prepoznatljivu arhitekturu, putovanje u Alberobello trebalo bi da bude na vrhu liste mesta za posetiti u Italiji. Čudesni grad Alberobelo je dom jedinstvenog stila gradnje poznatog kao trulli.

Zanimljivo je da su pre nekoliko vekova, kružni beli trulli izgrađeni kako bi se izbeglo oporezivanje koje se odnosilo na konvencionalnije stanove.

Alberobelo, Italija

Šetnja ulicama Alberobela je kao da ste se teleportovali u neko drugo vreme i mesto. Redovi belih kuća sa zaobljenim kamenim krovovima ukrašenim puzavom zelenom lozom i rascvetanim crvenim cvećem nateraće vas da se zapitate da li ćete iza ugla samo da sretnete raspevanu Diznijevu princezu ili vilu lepršavih krila.

Alberobelo, Italija
Alberobelo, Italija

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: