Matera je drugi najveći grad u regiji Basilikata, koji se nalazi na samom jugu Italije. 

Do pedesetih godina 20. veka Matera je bila mesto siromaštva, malarije i visokih stopa smrtnosti odojčadi. Žitelji grada živeli su u pećinama bez struje, vode i kanalizacije. Međutim, od kada je grad uvršen na UNESCO-vu listu, 1993. godine, stvar su počele da se menjaju. Matera je postalo mesto koje gotovo svako želi da poseti.

Matera je jedan od najstarijih, još uvek naseljenih gradova na svetu, magično mesto koje čuva dokaze o ljudskim naseljima od paleolita u svojim prirodnim pećinama uklesanim u stenu. Tokom vekova, ove pećine, koje su postale simbol grada, razvijale su se u sve složenije strukture, da bi danas one bile pretvorene u neke od najlepših hotela.

Svako ko poseti Materu ima osećaj da se vratio kroz vreme ili da se nalazi u nekom filmu. Kuće, crkve, manastiri i isposnice izgrađene su u prirodnim pećinama Murgije, a pejzaž koji okružuje grad je nestvarno lep. Upravo zato su delovi grada poslužili kao scenografija za filmove kao što su Muke Hristove Mela Gibsona i Jevanđelje po Svetom Mateju, Pjera Paola Pazolinija.

Kratka istorija grada

Istorija Matere počinje još u praistorijsko doba, o čemu svedoče brojne grnčarske posude iz perioda ranog neolita koje su pronađene u pećinama.

Prvi nomadski narodi koji su došli naselili su se na brdu Čivita, osnovavši prvo jezgro grada.

Nakon pada Zapadnog rimskog carstva i ponovnog osvajanja od strane vizantijskih careva, Matera je dugo bila pod kontrolom Langobarda i Saracena sve do silaska Normana u Italiju 1042. godine.

Iz ovog perioda datiraju i kamene crkve koje su prošarane gradom: uklesane u stenu, ukrašene su freskama i skulpturalnim elementima. Paralelno sa istorijskim jezgrom, novi grad Matera je počeo da se razvija od 13. veka, sa elegantnim četvrtima koje su izgradile najpoznatije italijanske arhitekte.

Šta videti u gradu?

Najbolji način razgledavanja grada jeste šetnja kroz drevne četvrti Sasso Barisano i Sasso Caveoso. Prošetajte uskim uličicama, popnite se kamenim stepenicama, otkrijte skrivena dvorišta i nenaseljene pećine.

Ovde ćete biti u prilici da viditedrevne pećinske nastambe koje su ostale netaknute tokom vekova. Takođe, grad je prepun mesta sa kojih se pruža spektakularan pogled na okolinu.

Ne treba zaobići ni posetu pećini Casalnuovo House gde možete videti kako su ljudi živeli u ovim prostorijama do 1958. godine, kada je stanovništvo napustilo pećine i preselilo se u modernije odaje.

Istočno od grada, u parku Murgia Materana, nalaze se kamene crkve Matere, koje su jedna od najupečatljivijih tačaka naselja. Više od 150 verskih objekata je ovde izgrađeno između ranog srednjeg veka i 19. veka, povezanih sa specifičnim istorijskim, društvenim i verskim fazama u ovoj oblasti.

Ne treba propustiti ni Kriptu prvobitnog greha, crkvu u steni koja datira iz perioda Longobarda i koju karakteriše ciklus fresaka koji joj je doneo nadimak „Sikstinska kapela crkava u stenama“.

I poslednje, ali ne i manje važno – nikao ne smete propustiti posetu nekom od restorana. Preporuka lokalnog stanovništva je da probate tradicionalno pripremljeni hleb za koji se smatra kako je najbolji u celoj Italiji. U lokalne delikatese svrstavaju se još i jagnjetina s ražnja, sušene crvene papričice i domaća testenina orecchiette.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: