Majka priroda je nadmašila sebe

Kuevas de marmol ili Mermerna katedrala  jedinstvena je prirodna formacija koja se nalazi u Čileu, na poluostrvu od čvrstog mermera
koji se graniči sa jezerom General Carrera.

Region oko jezera formiran je pre otprilike 200 miliona godina, kada je tektonska aktivnost izazvala izdizanje planinskog lanca Anda. Vremenom je otapanje glečera i tok reka prouzrokovao eroziju planina, a u jezeru su počele da se formiraju naslage kalcijum karbonata.

Mermerne naslage su prvenstveno sastavljene od rekristalizovanog krečnjaka, koji je sedimentna stena sastavljena uglavnom od kalcijum karbonata. Ova vrsta stena nastaje od akumulacije školjki i skeleta morskih organizama koji su se naselili na dnu plitkog mora. Vremenom, kalcijum karbonat u školjkama i skeletima postaje zbijen i rekristalizovan, formirajući mermer koji se danas vidi u Mermernim pećinama.

Zanimljivo je da pećina nema stalnu boju, već se nijanse menjaju i intenzitet boja menja u zavisnosti od nivoa vode i doba godine.

Udaljene od bilo kog puta, do pećine je jedino moguće doći čamcem. Tridesetominutne ture organizuju lokalna kompanija, ako vremenski uslovi i uslovi vode dozvoljavaju.

Najbolje doba godine za posetu Mermernim pećinama je između septembra i februara, kada se led topi hraneći jezero, a boja vode je posebno očaravajuća tirkizna. Što se tiče satnice, najbolje vreme za obilazak brodom je rano jutro da biste uhvatili pravo osvetljenje za odlične slike.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: