Nauka je ostala nema kada su ova mesta u pitanju. Godinama niko ne može da objasni kako su nastala, niti njihovu svrhu, ni zašto su baš takva kakva jesu…

Hesdalenska svetla

Decenijama stanovnici doline Hesdalen u Norveškoj imaju osećaj kao da su se slučajno obreli u uvrnutoj epizodi serije Dosije Iks!

Neobična svetla pojavljuju se na nebu tokom noći, plešu formirajući oblike, čak i svetle u različitim bojama! Uzrok pojavljivanja Hesdalenskih svetala još uvek je nepoznat, a većina naučnika kaže da je uzrok verovatno isto tako neobičan kao i sama pojava. Ipak, nekoliko testova pružilo je jedno neubedljivo, ali ipak logično objašnjenje – jedan broj stručnjaka veruje da je ovo mesto radioaktivno!

Vilini krugovi

Jedna pustinja i Namibiji je apsolutni fenomen – pored normalnog rastinja i peska, po čitavoj površini nalaze se krugovi na kojima nikada ništa ne raste!

Ne samo da nauka ne može da objasni kako su nastali vilini krugovi, već ne mogu da shvate ni zašto je uvek u pitanju krug i zašto su razmaci između njih uvek približno jednaki.

Đavolji čajnik

Vodopad u Minesoti pod nazivom Đavolji čajnik (Devil’s Kettle) jedna je od velikih misterija, ali i atrakcija za turiste, zbog unikatnog oticanja vode.

Naime, kada voda padne niz slapove ona se odvaja u dva pravca – polovina odlazi u reku, a druga u neobično udubljenje!

Zbog sličnosti sa punjenjem suda, a zbog neobičnosti toka vode, ovaj vodopad dobio je ime Đavolji čajnik ili Đavolji kazan.

Izvor:Stil.kurir.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: