Smešten u jugoistočnom delu Sredozemnog mora, Krit predstavlja najveće i možda najpoznatije ostrvo u Grčkoj. Zanimljiva istorija i brojni mitovi koji se vezuju za ovo mesto svake godine privlače veliki broj turista. Definitvno je ostrvo koje treba videti bar jednom u životu. Danas vam donosimo 10 zanimljivih činjenica o mestu rođenja Zevsa:

  • Mesto na kom je rođen i odrastao Zevs

Zevs, najveći od svih besmrtnih bogova grčkog panteona, rođen je na Kritu. Postoje dve legende koje navode dve različite pećine kao mesto njegovog rođenja. U jednoj se kaže d je to pećinaPsihro na Lasiti, a druga pećina Ideon na planini Psiloritis.

Postoje različite verzije mita ali svaki kaže da se Zvesova majka Reja porodila u najstrožoj tajnosti jer je Kron – njegov otac, jeo svoju decu kako ga ne bi lišili prestola.

Kako bi nadmudrila Krona, Reja je poslušala savet svojih roditelja Urana i Gee. Kada je trebalo posle porođaja Kronu da odnese dete da ga vidi, ona je u pelenu umotala kamen. Čim je video zavežljaj, Kron ga je zgrabio i progutao. Zevs je nastavio da raste na Kritu čekajući vreme da se osveti ocu.

MESTO KOJE TREBA ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU – Ovo je ubedljivo najprljavija i najzagađenija plaža u Grčkoj

  • Legenda o Ikaru se odigrala na Kritu

Prema mitu, sin Dedala, Ikar, želeo je da leti, pa je napravio vetrove i poleteo nebom dok se potpuno nije približio suncu. Jarko kritsko sunce rastopilo je vosak na njegovim ručno izrađenim krilima i tako odvelo Ikara u smrt. 

  • Minotaur, mitsko čudovište, živeo je i izdahnuo na Kritu

Čudovište polu-bik i pola-čovek koji se hranio grčkim mladićima i devojkama, živelo je u lavirintu ispod palate Knosos. U 20. veku pronađeni su ostaci palate koji su otkrili mnoga drevna blaga.

OVO GRČKO OSTRVO JE KAO STVORENO ZA LJUBITELJE MIRNIJIH ODMORA – Ima svega 2.000 stanovnika, malo turista, a priroda je očaravajuća

  •  Veliki broj poznatih ličnosti je poreklom sa Krita

Čuvena holivudska glumica, Dženifer Aniston, poznata kao Rejčel iz serije “Prijatelji” poreklom je sa Krita. Njen otac, takođe poznati glumac rođen je i živeo je na Kritu pre nego što se preselio u SAD.

El Greko, čuveni grčki renesansni slikar koji se kasnije preselio u Španiju, takođe je rođen na Kritu, a isto tako i pevačica Nana Mouskouri i pisac Nikos Kazantzakis (“Grk Zorba”). 

  • Kriminogena situacija na Kritu je izuzetno mirna – zloči su ovde izuzetno retki.

NA OVIM MESTIMA SE UŽIVA ZA SVE PARE – Vodimo vas u najlepše spa centre na svetu

  • Masline na Kritu su najstarije u Grčkoj

Istraživanja pokazuju da masline na ostrvu rastu između 2.000 i 5.000 godina unazad. Kritsko maslinovo ulje važi za jedno od najboljih u celoj Grčkoj.

  • Kritsko more je najbistrije

More na Kritu je toliko bistro da u nekim delovima možete uživati u pogledu na morsko dno čak do dubine od 40 metara. 

  •  Najjužnija tačka Evrope

Gavdos, malo ostrvo na južnoj obali Krita, najjužnija je tačka u Evropi.

OVO JE SRPSKI TAJLAND – Na samo 80 km od Beograda krije se ostrvo od čije lepote zastaje dah! Prava je šteta što malo ljudi zna za ovo mesto

  • Plaže sa roze peskom

Nema mnogo mesta na svetu koja se mogu pohvaliti plažama sa roze peskom, međutim na Kritu postoje čak dve takve – Balos i Elafonisi.

Pesak poprima boju od mikroskopskih životinja, formafenera, kod kojih kada umru ili ako ih pojedu druge životinje dolazi do kalcifikacije njihove školjke, koja sa sebe spira boju i na taj način boji pesak plaža u razne roze tonove.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O ITALIJI – Tamo vladaju neka, samo njima znana pravila

  • Krit ima čak dve klime

Nalazeći se na raskrsnici između Evrope i Afrike, na većini ostrva vlada umerena mediteranska klima. Na jugu ostrva ona se menja u severno-afričku klimu: palme u ovom delu rastu obilato, laste ostaju tokom cele godine i ne sele se u druge krajeve, a zemljište je neverovatno plodno.

Izvor: Nacionalnageografija/Grčkainfo / Foto:Unsplash


NE PROPUSTITE: