Na prvu biste verovatno rekli da je reč o nekom manastiru na tlu Srbije, ali prevarili biste se.

Mesto na kome se čuva najpoznatija freska cara Dušana i carice Jelena nalazi se u Severnoj Makedoniji, u manastiru Lesnovo.

Manastir Lesnovo nalazi se kod istoimenog sela, a posvećen je svetom Arhangelu Mihailu i pustinjaku Gavrilu Lesnovskom.


Same mošti Svetog Gavrila su se nalazile u kivotu, u manastiru, međutim tokom burne istorije su nestale,
ali među monaštvom vlada mišljenje da su mošti i dalje tu oko manastira.

Sam Lesnovski manastir je sazidan na temeljima starije svetinje, koja je, kako se veruje, postojala već u 11. veku. 1341. godine ga potpuno obnavlja i proširuje državnik cara Dušana, vojvoda Jovan Oliver, a na srkvenom saboru u Skoplju, 1347. godine car Dušan određuje manastir Lesnovski za sedište novoformirane zletovske episkopije.

Manastir Lesnovo je u srednjem veku, ali i kasnije bio značajan centar monaštva, pismenosti i prepisivačke delatnosti. Književno nasleđe iz ovog duhovnog centra je raznovrsno. Lista rukopisa je prilično obimna, ali nijedan rukopis nije sačuvan u samom manastiru.

ZNAČAJNA RIZNICA FRESAKA

Izgradnja i izrada samih fresaka unutar manastira trajala je 8 godina, a kada zakoračite u velelepni manastir postaje vam jasno zašto je bilo potrebno toliko vremena.

Svojom raznolikošću fresaka, ovaj manastir predstavlja jedno od najboljih umetničkih slikarskih ostvarenja 14. veka.

Celokupna svetinja ukrašena je freskama koje su rađene u dva perioda: prvi u vremenu između 1341. и 1346. godine i drugi između 1347/48. и 1349. godine.

Izdvajaju se portreti osnivača despota Jovana Olivera i njegove žene Marije, kao i portreti cara Dušana, koji se smatra njegovim najboljim prikazom, i carice Jelene, ali i portret arhangela Mihaila.

Portret cara Dušana dominira svojom veličinom, on je veći od samog Hrista i svetaca koji su oko njega naslikani.

Izvor:www.rasen.rs / Foto:Wikipedia

NE PROPUSTITE: