Predivno planinsko mesto koje se nalazi oko sat vožnje vozom severozapadno od Barselone mesto je od velike verske važnosti za Špance. Osim toga, neverovatno lepa priroda koja ga okružuje oduzima dah

Montserat je stenoviti planinski lanac u Kataloniji. Montserat se na katalonskom prevodi kao „planina testera“. Na vrhu planinskog lanca nalazi se benediktinski samostan Santa Maria de Montserrat.

Neobičan izgled vrhova planine Monserata privlačio je od davnina veliku pažnju, a naročito pažnju duhovnih vođa. Pre mnogo vekova, grupa Rimljana je tu izgradila hram posvećen boginji ljubavi Veneri, u blizini samom vrha Montserata. Godine 1025., red benediktinskih monaha podigao je manastir u čast Device Marije poznat kao Santa Marija de Monserat.

Montserat planina, Španija

Monasi su verovali da su anđeli zlatnim testerama isklesali upečatljive šiljaste vrhove planine, koji na prvi pogled liče na figure. I do dana današnjeg je ostala misterija kako su nastali ovi oblici na samoj planini.

Montserat su 1811. i 1812. godine Napoleonove trupe dva puta napadale i spaljivale. Svi predmeti i istorijsko blago su izgubljeni u ovim napadima. Nakon duge obnove, manastir je ponovno otvoren sredinom 19. veka.

Montserat planina, Španija, Barselona

Unutar samostana nalazi se statua The Virgin of Montserrat, jedna od retkih crnih Bogorodica u Evropi. Ovo je najvažnije versko utočište Katalonije jer ga posećuje mnogo ljudi. Oni često pešače preko noći kako bi posmatrali izlazak sunca sa vrha planine

Tu se nalazi i muzej, otvoren početkom 1900-ih. Sadrži predmete iz Egipta, Kipra i Mesopotamije, kao i umetnička dela katalonskih umetnika i francuskih impresionista kao što su Renoar, Mone i Dega.

Montserat planina

Sa vrhova Monserata se pruža zadivljujući pogled na Barselonu. Posetioci mogu da putuju do Monserata žičarom. Vožnja vozom od Barselone do Monserata obično traje nešto više od jednog sata.

Montserat planina, Barselona

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: