Milano je drugi po veličini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u severnoj Italiji. Milano se smatra „privrednim srcem“ Italije, а svetski је poznat i kao privredni, modni i medijski centar.

Milano je čuven po svojoj gotskoj katedrali i operi „Milanska skala“.

Ali tu je još puno zanimljivih činjenica o ovom gradu. Takođe, u Milanu se nalazi nekoliko mesta koje obavezno treba videti. Krenimo redom.

Ovo sigurno niste znali o ovom Italijanskom gradu:

  • Crkva Svete Marije Milostive u Milanu sadrži originalni mural “Tajne večere” Leonarda da Vinčija.
  • Svake večeri obično od 19 do 21h u Milanu je vreme za aperitivo. Pojedini barovi i kafići nakon posla nude besplatnu hranu onima koji kupe neko alkoholno piće. Uz jedno piće za koje ćete izdvojiti oko desetak evra, gost dobija manji tanjir hrane ili slobodanipristup buffetu.
  • Tokom drugog svetskog rata Milano je pretpeo razaranje bombardovanjem, ali je nakon toga doživeo ekonomski procvat. 50ih i 60ih godina prošlog veka populacija se povećala, a 70ih i 80ih je grad rekonstruisan kada postaje i jedan od prestonica mode.
  • U velikom delu grada radno vreme prodavnica je dvokratno.
  • U Milanu se nalazi jedna od najstarijih i najvećih trkačkih staza na svetu, Monza. Do 135.000 gledalaca može gledati trke u isto vreme.
  • Taksi je u Milanu bele boje. 
  • Ovo je grad sa najvećim brojem solitera.

A evo koja to mesta treba obavezno posetiti u Milanu:

Milanska katedrala

Očekivano, na samom vrhu liste najpoznatijih atrakcija ovog italijanskog grada je i Duomo, odnosno Milanska katedrala, koja je definitivno simbol grada.

Pored toga što je značajna u verskom smislu, Milanska katedrala je poznata i zbog pogleda na grad, koji se pruža sa njenog vrha, sa vidikovca koji je dostupan posetiocima. 

Luk mira i zamak

Čuveni milanski zamak Sforcesko izgrađen je još tokom 15. veka i u to doba je predstavljao jedno od najvećih evropskih utvrđenja.

Turistima koji posete ovu milansku atrakciju na raspolaganju su i brojni muzeji, a nedaleko od zamka se nalazi i Sempione, koji se smatra jednim od najlepše uređenih milanskih parkova.

Večera u tramvaju

Milano je poslednjih godina popularan upravo zbog ovog restorana u pokretu. Ujedno možete uživati u ukusnoj hrani i razgledanju grada.

Zavrtite se po testisima bika

Na podu u centru Galerije Vitorija Emanuela II nalazi se mozaik koji predstavlja bika kome, ako bolje pogledate, nedostaju genitalije. Umesto toga, tu se nalazi rupa.

Pitate se šta to znači?

Ovaj mozaik se nalazi u centru predivne Galerije Vitorija Emanuela II i znak je jednog od četiri najznačajnija grada severne Italije. Bik predstavlja obližnji Torino i iz nekog čudnog razloga, po tradicionalnom verovanju, onoga ko se okrene tri puta po ovom krugu pratiće sreća. Ovaj običaj se zadržao do današnjih dana i ako odete u Galeriju ne možete propustiti ovaj „ples“. Ova milanska tradicija ne važi samo za turiste.

Milanski kanali

Kanali u Milanu? Da, postoje.

Zapravo, to nisu samo obični kanali, jedan od njih je projektovao niko drugi već Leonardo da Vinči lično.

Milanska skala

Ako volite operu, onda je Skala svakako nezaobilazna. 

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: