Od kada je pronađena, za Tutankamonovu grobnicu vežu se razne priče o njenom prokletstvu. Upravo ovo mesto bilo je inspiracija za brojne dokumentarce ali i Holivudskske hit filmove.

Tutankamonova grobnica mesta je večnog počinka jednog od egipatskih faraona čiji je posthumni značaj daleko prevazišao njegov uticaj za života. Za kralja proglašen je kada je imao samo 9 godina, a njegvo život završio se, iznenada, kada je imao samo 19 godina.

U godinama pre nego što je Tutankamon došao na presto, Egipat je prolazio kroz period velikih preokreta. Kralj Amenhotep IV, za koga se veruje da je Tutankamonov otac, drekao se od mnogih bogova svoje kulture i okrenuo se obožavanju boga sunca Atona. U čast novog božanstva, promenio je svoje ime u Ehnaton i svom sinu dao ime Tutankaton, što znači “živa slika Atona”.

Kada je oko 1336. godine pre nove ere, kralj Ehnaton umro nakon oko 17 godina vladanja — devetogodišnji Tutankamon je došao na vlast. Kralj-dečak je obnovio stare puteve kraljevstva, vraćajući mu mnoge njegove stare bogove i otvarajući nove hramove.

Promenio je ime u Tutankamon, što je značilo “živa slika Amona”, egipatskog boga vazduha, a uzeo je prestono ime, Nebkeperure, što je bio znak pažnje starom bogu sunca Re. Oženio se svojom polusestrom Ankesenamon, ćerkom Ehnatona i kraljice Nefertiti. Smatra se da iza para nije ostalo preživele dece, a dva mumificirana fetusa pronađena u Tutovoj grobnici su verovatno njihove mrtvorođene ćerke.

SVOJU SREĆU SU SKUPO PLATILE – Evo čega su sve morale da se odreknu žene udate za vladare britanske kraljevske porodice

Ako se osvrnemo na priču koja prati pronalazak ove grobnice ni ne čudi što se za nju vezuju ove, pomalo jezive priče. Naime, gotovo svi koji su ikada iatraživali ovo mesto završili su “neslavno”.

Sve je počelo njenim pronalaskom 1922. godine. Naime, Britanac Havard Karter i njegov tim uspeli su da pronađu ovu grobnicu i u njoj blago. Nakon ovog otkrića, decenijama kasnje su na ovo mesto dolazili arheolozi ne bi li pronašli još nešto. Tako su 2015. godine otkrili skriveni prolaz do dugo skrivanog mesta na kojem počiva kraljica Nefertiti. 

Misteriozne smrti pronalazača

Kao što smo rekli, prvi su ovu grobnicu pronašli arheolozi predvođeni Havardom Karterom. Ono što su tamo zatekli je sve ostavilo bez daha. Tu se nalazilo preko 5.000 različitih dragocenosti uključujući i zlatne statue, kao i mumija na kojoj je bila zlatna maska. Još fascinantnija je činjenica da se mumija nalazila u kovčegu napravljenom od 100 kg zlata.

OVA ŽENA JE BILA INSPIRACIJA ZA PRIČU O SNEŽANI I 7 PATULJAKA – Ipak, njen život nije bio nimalo bajkovit

Inače, Hauard Karter bio je samo izvođač potrage za Tutankamonom, a osoba koja je stajala iza ovog projekta i finansirala ga, bio je škotski Lord Karnarvon, koji je pristao da godinama plaća istraživanja Hauarda Kartera, koje ga je u jednom trenutku skoro dovelo do bankrota. Finansirao je 6 kopačkih sezona i kako ništa do tada nije bilo pronađeno, rešio je da odustane od potrage.

Ipak, Hauard Karter ga je ubedio da nastave i baš u toku 7. kopačke sezone grobnica je pronađena.

Od tog trenutka, niz prilično misterioznih stvari počinje da se dešava, a svega par dana nakon što je stigao u prestonicu Egipta, u gradu jedne večeri nestaje struje, a nakon što se struja vratila, Karnarvon je pronađen mrtav u svom krevetu. Ni dan danas nije razjašnjeno kako je umro.

Pojedine teorije govore da je umro od sepse, jer je navodno posekao ožiljak koji je imao od ranije. Drugi tvrde da je umro od problema sa srcem, a pojedini veruju i da se ugušio.

ONE SU NAJLEPŠE ŽENE ARAPSKIH VLADARA I ŠEIKA: Kupaju se u luksuzu, oblače po poslednjoj modi, u muževe gledaju kao u bogove (FOTO)

Priča dalje kaže da je jedan njegov sin posle određenog vremena došao u Egipat, te je i on pronađen mrtav, a pojedini Englezi koji su bili među glavnim osobama na iskopavanju, takođe su doživeli bizarne smrti. Jednog su pregazile kočije u Londonu, jednog je ubila ljubomorna ljubavnica, a jedan je umro u turskom kupatilu.

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash/Pixabay