Svet je prepun misterioznih mesta i atrakcija na njima za koje se sa sigurnošću ni dan danas ne može reći kako su nastale. Jedno od takvih je, svakako, Uskršnje ostrvo.

Rapa Nui kako mu je originalni naziv, nalazi se u blizini Čilea, a njegova površina iznosi svega 164 kvadratna kilometra. Ono je poznato po džinovskim kamenim skulpturama koje vekovima zbunjuju svet.

Ove ogromne glave, koje nose naziv Moai statue, prekrivene su, još uvek neidentifikovanim pismom, nazvanim “petroglifs”.

Statue su postavljene na kamene platforme duž oboda ostrva, a tu su stajale i kad su prvi Evropljani stigli na ostrvo početkom 18. veka. Nekada ih je bilo mnog više nego danas, ali je većina srušena tokom kasnijih sukoba između klanova.

Uskrsnje ostrvo

Moaiji su izgledom vrlo slični, ali su različitih dimenzija. Visina ovih kamenih divova u proseku doseže pet metara, ali ima ih i mnogo viših.
Masa nekih premašuje 100 tona. U gornjem delu padine Uskršnjeg ostrva se nalazi najveći moai ikad isklesan, El Gigante, visok 22 metra i težak 270 tona.

Uskrsnje ostrvo, statua

Međutim…

ispostavilo se da je glava samo petina cele statue. Ispod zemlje arheolozi su iskopali čitavo telo, tako da su ove statue još veće nego što se u prvi mah mislilo. I ovo je dodatno zbunilo svet. Kako je pre toliko godina bilo moguće sagraditi ovako velike statue?


Kako se procenjuje, za izradu jedne statue bila bi potrebna savremena oprema i ekipa od 10 radnika koja bi radila punih godinu dana.

Prema legendi veruje se da predstavljaju obogotvorene duhove predaka. Ipak, racionalnog objašnjenja naučnika još uvek nema.

Uskrsnje ostrvo

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: