Najveći kristal na svetu nalazi se u ovoj pećini

U Meksiku se nalazi pećina o kojoj svi pričaju, ali samo najhrabriji je posete.

Ovu pećinu naučnici su otkrili tek 2000-ih godina i od tada je prava atrakcija koju svi žele da vide uprkos činjenici da boravak duži od 30 minuta unuta može da ih košta života. Naime, u ovoj pećini se nalazi najveći kristal na svetu, ali temeratura dostiže neverovatnih 58ºC, dok je vlažnost vazduha skoro 100%. Baš zato je veoma opasno provesti duži vremenski period unutra.

Smeštena je 300 metara pod zemljom i predstavlja samo jednu u nizu fantastičnih pećina pod Naica planinom, u pustinji Čihuahua.

Središnja prostorija ove pećine sadrži ogroman selenit, jedan od najvećih kristala koji je ikada pronađen.

MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA – 10 činjenica koje sigurno niste znali

Veći deo kompleksa bi bio ispunjen vrelom vodom, da nije bilo industrijskih pumpi koje su crpele vodu radi lakše eksploatacije srebra, cinka, olova i drugih minerala kojih ima u pećinama. U kristalnoj pećini koja je kao dva sprata visoka i veličine fudbalskog terena, nalaze se ogromne prirodne gipsane kristalne grede, koje niču nasumice, iz plafona, poda i zidova.

Kristali su vrlo oštri, a geometrijski oblik koji prave naučnici zovu euhedral. Najveći kristal u pećini je dugačak 12 metara, širok 4 metra, a težak je čak 55 tona.

NAUČNICI ŠOKIRALI TVRDNJAMA – Evo kako će svet izgledati za 50 godina (FOTO)

Izgled ovih kristala koji liče na dragulje je jedinstven. Belo-prozirni stubovi podsećaju na stubove leda, ali se u stvari greju supervrućim vazduhom koji dolazi iz podzemnih magmatskih komora.

Kombinacija vlažnosti vazduha koja varira između 90-100% i 58ºC unutar pećine može da ubije nepripremljene posetioce za samo 30 minuta, tako da je preporučljivo da maksimalno vreme provedeno u pećini ne bude duže od 10 minuta.

NAJMISTERIOZNIJE MESTO U BOSNI – Ni nauka ne može da objasni kako su nastale ove kugle i ko ih je tu postavio (VIDEO)

Izvor: Objektiv.rs / Foto: Printscreen Youtube/TOP BOX TV

NE PROPUSTITE: