Maijišan pećine su idealno mesto za sve ljubitelje umetnosti i religije.

Maijišan pećine je naziv kompleksa od 194 pećine koje su uklesane u ivicu stene Majishan u Tianshui, u pokraini Gansu na severozapadu Kine, a ovaj kompleks nudi uvid u bogatu kinesku istoriju i kulturu.

Već na prvi pogled deluju spektakularno, budući da je reč o građevini koja je u potpunosti uklesana u stenu, na nadmorskoj visini od 1.700 metara, a kada uđete unutra očekuje vas pravi spektakl.

Ovo građevinsko čudo skriva preko 7.200 budističkih skulptura i više od 1.000 kvadratnih metara ukrašenih raznim zidnim ukrasima.

Smatra se da je kompleks nastao tokom Kasnog Jin perioda, oko 4. veka, baš kada je budizam stigao u Kinu iz Indije. U tom periodu je započela tradicija gradnje pećinskih svetilišta.

Istrorija kaže da je negde između 420. i 422. godine, monah po imenu Tanhung stigao na Maijišan planinu kako bi izgradio malu zajednicu, ali se vremenom taj broj se povećao na 300 članova zajednice.

Niko sa sigurnošću ne zna kako je kompleks tačno izgrađen, i kako je organizacija prve zajednica izgledala.

Način na koji su umetnička dela uklesana direktno u stenu, koristeći prirodnu formaciju stene kao platno impresionira vekovima.

Iako je većina skulptura nastala upravo na ovaj način, postoje i nekoliko koje su napravljene od peščara, ali ne od one vrste koja je autohtona na ovoj planini. Takođe, one su rasute po kompleksu i prava su misterija za istoričare.

Niko ne zna njihovo porekli, ni način na koji bi one u to doba mogle biti prenete u pećinu budući da su teške, a pećina se nalazi na nepristupačnom terenu.

Danas je ovo mesto prava turistička atrakcija, a kako bi mogli da sve ovo skulpture vide uživo, ali i uživaju u prelepom pogledu koji se pruža iz pećine, turisti moraju da pređu naporan put, penjući se uz uske staze i stepenice.

Ipak, ko god je posetio ovo mesto, kaže da se sav napor isplatio.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Curious China

NE PROPUSTITE: