Montreal je drugi po veličini grad u Kanadi i najveći grad pokrajine Kvebek.

Nalazi se na jugozapadu Kanade, na ostrvu Montreal, između reka Sen Loren i Otava. U gradu i okolini vlada vlažna kontinentalna klima, sa obilnim padavinama i vlažnim letima.

Montreal je grad festivala: džeza, komedije, snega, piva – uvek će nešto biti, kad god da posetite, mesto gde je radost u samostalnom otkrivanju, šetajući kroz kvartove, umesto da se samo proveravaju znamenitosti. 

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovom gradu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim:

 • UNESCO je 2006. godine proglasio Montreal za grad dizajna.

Montreal je prvi grad u Severnoj Americi koji je proglašen UNESCO-ovim gradom dizajna od strane Globalne alijanse za kulturnu raznolikost.

 • Montreal je jedini kanadski grad koji je bio domaćin letnjih olimpijskih igara, održanih 1976. godine. Troškovi oko organizacije su zbog kamate isplaćeni tek krajem 2006. godine.
 • Prema Globalnom indeksu održivosti destinacija, Montreal je najodrživiji grad u Severnoj Americi. 
 • Montreal je izgrađen oko planine Mont Rojal, po kojoj je i dobio ime. Ovo veliko brdo vulkanskog porekla, poznata je rekreativna zona, ali i mesto za istraživanje prirode.

Park Mont Rojal, koji se nalazi na planini, dizajnirao je Frederik Lo ​​Olmsted, ista osoba koja je dizajnirala Centralni park u Njujorku

 • Zanimljivo je da nijedna zgrada u Montrealu ne sme biti viša od čuvenog Krsta koji se nalazi na planini Mont Rojal.
 • Montreal ima Podzemni grad, koji je niz međusobno povezanih tunela ispod grada koji se protežu na više od 32 km. Tuneli povezuju tržne centre, preko 2.000 prodavnica, 7 metro stanica, univerzitete, banke, kancelarije, muzeje, restorane i tako dalje.
 • Old Montreal je istorijski deo grada nastao u 17. veku, a poznat je po uskim kaldrmisanim ulicama, malim radnjama i kafićima,  u okviru koga se nalazi i Notr Dam bazilika, muzeji, arheološka nalazišta.
 • Najpoznatiji festival – Tam-tams du Mont Royal 

Slobodan festival koji se organizuje svake nedelje tokom toplijih meseci u parku Maunt Rojal, gde se okupi hiljade bubnjara, plesača i posetilaca, i jedan od glavnih događaja na otvorenom.

 • Botanički vrt u Montrealu jedan je od najvećih vrtova na svetu i smatra se jednim od najvažnijih botaničkih bašta u svetu zbog raznovrsnosti svojih zbirki i objekata.

Ova Botanička bašta u Kanadi, zauzima preko 75 hektara na kome se nalazi 22.000 biljnih vrsta i sorti, 10 velikih staklenka i više od 20 tematskih vrtova. Osnovana je 1931. godine za vreme Velike depresije, ali je tek početkom sedamdesetih godina počela da liči na pravi vrt iz bajke.

Svrstava se u objekte od nacionalnog i istorijskog značaja Kanade.

 • Montreal se može pohvaliti i ogromnim luna parkom

Prostire se na 146 hektara i nalazi se na istočnom delu ostrva Svete Jelene. Nudi 10 rolerkostera, od kojih je jedan visok 40 metara. Svake godine park dočekuje preko 3 miliona posetilaca.

 • Montreal je poznat po proizvodnji javorovog sirupa.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: