Podno Himalaja živi narod Mosuo, narod koji se po mnogo čemu razlikuje od ostatka sveta. Za početk, tamo žene vode glavnu reč.  Za njih često kažu da su jedno od poslednjih matrijarhalnih društava na svetu. Još jedna zanimljiva činjenica je da praktikuju „šetajući – slobodan brak“.

Mosuo pleme ima prilično dugu istoriju, koja datira čak 2.000 godina unazad. Za sve te duge godine, žene su one koje su donosile odluke i koje su se pitale. Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, a sva imovina je uvek u rukama žena.

Mosua žene su snažne i nepokolebljive kao i himalajske planine koje zovu domom. 

Muškarci gotovo da nemaju pravo glasa. Toliko malo se pitaju da gotovo nemaju nikakve veze i sa vaspitanjem svoje dece. Mosuo deca ostaju sa porodicom svoje majke, a žena, uglavnom baka, je glava domaćinstva.

Mosuo pleme

Zapravo, u ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: dakle, nemaju posao, odmaraju ceo dan, a sve kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga jeste uzgajanje stoke i ribolov.

 Način na koji funkcionišu partnerski odnosi gotovo da ne postoji još negde na planeti. Evo šta tačno znači „šetajući brak“:

Postoji nekoliko aspekata Mosuo kulture koji privlače pažnju ostatka sveta, a jedan od najvažnijih jeste ta liberalna veza, gde žena može daa bira svog ljubavnika, a pritom nije obavezna da živi sa njim pod istim krovom.

Mosuo žensko pleme

Naime, tradicija nalaže da partneri Mosuo žene posećuju samo noću. Muškarci dolaze u kuću žene kad ona poželi da provede noć s njim, ali iz kuće mora da ode pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

Mosuo pleme, pleme gde valadaju isključivo žene

Žene iz plemena se ne udaju, kod njih ne postoji nikakva klasična ceremonija stupanja u brak. Zapravo, u njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, niti se smatra podobnim.

Ako se iz jedne ovakve veze rodi dete, to dete odgaja majčina rodbina i dete dobija majčino prezime. 

Mosuo pleme

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/TODAY

NE PROPUSTITE: