auto

Ukoliko ste ljubitelji automobila i želite da vidite kako su se auto-industrija i dizajn automobila menjali kroz godine, pa i vekove, ovo mesto morate da posetite.

Muzej automobila nastao je zahvaljujući Bratislavu Petkoviću, čoveku koji je bio kolekcionar i zaljubljenik u automobile i koji je godinama skupljao automobile i sve ih smestio na jedno mesto. U ulicu Majke Jevrosime broj 30 , u Beogradu.

Zvanično, muzej je otvoren 1994. godine i najmlađi je tehnički muzej u Srbiji. Zgrada u kojoj se nalazi je izgrađena 1929. godine i bila je prva javna garaža u Beogradu. Sama zgrada je proglašena za kulturno dobro i karakterističan spomenik kulture vremena u kojem je nastala.

Svi koji dođu na ovu adresu odlaze kući puni utisaka. Iako kolekcija automobila Petkovića sadrži 100 automobila, u samom muzeju se nalazi 50. Zanimljivo je da su svi izloženi automobili u voznom stanju.

U okviru kolekcije nalaze se automobili iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. veka. Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile. Najstariji automobil je francuski tricikl Maro-Gardon iz 1897. godine.

Takođe, tu je prateća oprema poput točkova, truba, fenjera, radioaparata, alata, vozačkih dozvola, postera, registracijskih tablica. Ovde možete videti i spisak prvih saobraćajnih propisa i zakona.

Nama je posebno za oko zapao automobil čehoslovačke kompanije, Aero. Oni su 1929. godine proizveli automobil koji je imao dva sedišta napred i jedno pozadi. Sedište pozadi se kolokvijalno zvako „sedište za taštu“

I to je samo jedna od zanimljivih priča u nizu u ovom muzeju. Svaki izloženi model ima zanimljivu istoriju…

Sve je počelo da jednim Fordom

Na pitanje koji je prvi automobil u njegovoj kolekciji, Bratislav Petković je odgovorio:

„Prvi automobil koji sam nabavio bio je “Ford T”. Našao sam ga u Šumatovačkoj ulici kod nekog čika Žareta zvanog Papagaj. Nije hteo da ga proda i ja sam ga godinu, dve dana ubeđivao da mi proda. On je skinuo zadnji kraj automobila, ali je bio očuvan. Radio je sa njim na drvari u Franša D’Eperea, nije dolazio u centar grada, vozio ga je ka Voždovcu. Nismo mogli da se dogovorimo oko novca i ja u jednom razgovoru pomenem slučajno predratnog tenora Mijata Mijatovića i on se oduševi.

Moj deda je držao kafanu pre rata, pa sam imao neke ploče Mijata Mijatovića i gramofon na navijanje. Bilo je tu deset ploča, gotovo ceo njegov repertoar. On se oduševi i vidim ja gde mu je Ahilova peta. Ponudim mu gramofon i ploče. Doplatio sam mu nekih 500.000 u ono vreme, 1965. godine, što nije bilo malo, ali je auto bio očuvan. Zadnji kraj sam našao kod nekog Pipelje u Užicu koji je pre rata držao rent a kar. To je bio prvi kompletan auto kao eksponat muzeja. Sada ih u kolekciji ima oko 100.“

Muzej automobila je otvoren tokom čitave godine od 9:30 do 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.

Švrćkanje.rs/Foto:Unsplash

Deo intervjua preuzet sa sajta automuseumbgd.com

NE PROPUSTITE: