Ovo ostravo zovu još i ostrvo dugovečnih

Sudeći prema rezultatima istraživanja koji kažu da na ovom ostrvu živi najveći procenat devedesetogišnjaka možemo zaključiti da se na ovom mestu živi kvalitetnije. Naime, ono spada u destinaciju u plavoj zoni, što znači da je to područje na svetu na kojem stanovnici imaju najduži životni vek. Oni gotovo nikad nisu bolesni, pri čemu se demencija vrlo retko javlja među ostrvljanima. Samo je 5 ovakvih mesta na svetu.

Osim po dugovečnosti stanovnika ostrvo Iakrija je poznato i po prelepim plažama i kristalno čistom moru. Takođe, poznato je i po planinskim selima koja nisu ništa manje lepa od plaža. Ikarija se nalazi između Mikonosa i Samosa u Egejskom moru.

Oni koji su bili u poseti ovoj destinacii nose samo lepe utiske. Za stanovnike kažu da su ljubazni i uvek nasmejani.

Nas je zanimalo u čemu je njihova tajna, zbog čega žive tako dugo? Evo šta smo saznali:

Njihov način života i ishrane igraju ključnu ulogu. Konzumiraju hranu koju sami proizvode, pa je samim tim ona bez pesticida i drugih aditiva. Uglavnom jedu manje obroke, ali češće. Meso jedu u malim količinama, dok su riba, mahunarke i pasulj češće na meniju. Takođe, med i kozje mleko su neizostavan deo njihove ishrane.

Pored ishrane, fizička aktivnost je deo njihovog svakodnevnog života, posebno tokom rada u baštama.

Takođe, neguju jak osećaj za porodicu i zajednicu, većina njih živi u domovima sa više generacija i brine jedni o drugima do starosti.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: