Do ove svetinje, sa koje se kao na dlanu vidi pola zapadne Srbije vodi samo jedna uska i kamenita staza

U klisuri reke Moravice u okolini Arilja, između mesta Prilike i Dobrače, nalazi se jedna od najmanjih crkvica u Srbiji.

Crkvica Svetog Ilije koja pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve smeštena je na stenovitom vrhu uzvišenja Gradina.

Do ove svetinje, sa koje se kao na dlanu vidi pola zapadne Srbije vodi samo jedna uska i kamenita staza. To ne predstavlja problem da crkvu Svetog Ilije na Gradini godišnje poseti nekoliko hiljada vernika, piše portal putevimapravoslavlja.info

Crkva postoji već nekoliko vekova. Još za vreme turske vladavine predstavljala je jedino mesto u tom kraju na kom se čuvalo srpstvo i vera u Boga.

Crkvica Svetog Ilije malih je dimenzija, zidovi su okrečeni u belo, a na krovu koji je napravljen od tesanog kamena i dalje na mestu stoji nakrivljeni krst, uprkos svim vetrovima i gromovima. U unutrašnjost vode masivna hrastova vrata, a u ovu duhovnu kuću u isto vreme mogu ući samo dva vernika jer mesta više nema.

U njoj se tri puta godišnje održava bogosluženje na Bele poklade, Ilindan i Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Kada se strmom stazom stigne do svetinje, vernici bi trebalo tri puta da obiđu oko crkve, a prema narodnim verovanjima onaj ko je grešan ne bi trebalo da se upusti u ovu avanturu, jer može da padne u ponor.

Narodna predanja o postanku crkve navode da je prvobitno podignuta na drugom mestu. Jedno od njih navodi da je crkvica iz Prilika pred Osmanlijama odletela na vrh Gradine, dok drugo govori da je Bog pomogao mesnim Srbima da je prenesu na njeno današnje mesto.

Izvor:Putevimapravoslavlja.info / Foto:Printscreen Youtube/GTI Brat

NE PROPUSTITE: