Na prvi pogled, Nagoro je kao i svako drugo malo selo pored reke u udaljenoj dolini Ija na jugu Japana, ali…

Dok se vozite vijugavim putevima kroz selo učiniće vam se da vidite starije stanovnike koji obavljaju uobičajene aktivnosti po baštama, ili sede na stanici čekajući prevoz. Sve izgleda normalno, dok ne shvatite da većina tih „ljudi“, zapravo nisu ljudi.

Oni su strašila u prirodnoj veličini – i brojčano ih je više nego što ovo selo ima „živih“ stanovnika.

Ove lutke-strašila su nastale po ideji ljubiteljke ručnih radova Cukimi Ajano, koja se vratila u selo 2002. nakon što je većinu svog života provela u Osaki.

Ono što je nastalo kao funkcionalna kreacija strašila, napravljena po liku njenog oca, da bi odvratila ptice od krađe semena sa porodične parcele, pretvorilo se u kreativni projekat nalik na spomenik. Danas su ovi kreativni „spomenici“ strašila rašireni suda po selu, a kada su za to su saznali i međunarodni posetioci ovo selo je postalo prava turističa atrakcija.

„Nikada nisam očekivala da će ljudi iz celog sveta doći u ovo malo selo“, kaže Ajano za CNN Travel.

Likovi inspirisani preminulim stanovnicima

Iako je do ovog sela veoma teško doći jer autobusi retko ovde idu, a najbliža železnička stanica je udaljena sat vremena, to ne sprečava turiste kojih je godišnje oko 3.000 da ga, ipak posete.

Kada je Ajano bila dete, u ovom selu je bilo više od 300 stanovnika, uključujući porodice sa malom decom. Danas ih ima svega 27 stanovnika; najmlađi stanovnik ima nešto više od 50 godina.

Od Ajaninog povratka u Nagoro 2002. godine, mnogi stariji stanovnici su preminuli, dok su se mlađi masovno preselili u veće japanske gradove gde su bolje ekonomske prilike.

Ajano je tada došala na ideju da očuva likove preminulih stanovnika pa je tako na lutke-strašila stavljla njihova „lica“.

Prvu takvu lutku je napravila 2003. godine nalik na pokojnu komšinicu sa kojom je razgovarala svaki dan, kako bi mogla da „razgovara“ sa njom kao u stara vremena.

Kako je sve više komšija umrlo ili se preselilo, počela je da stvara sve više komšijskih strašila u znak sećanja na njihovo prisustvo.

„Pre strašila, to je bilo obično selo za koje niko nije mario. Danas je turistička atrakcija“, zaključuje Ajano.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Travel News Digest

NE PROPUSTITE: