Među brojnim znamenitostima širom Evrope, ove se posebno izdvajaju. Za njih je potrebno posebno planirati dolazak, a za pojedine se karte kupuju i nekoliko meseci ranije. Ipak, uprkos čekanju, svako ko je posetio ova mesta nije se ni najmanje pokajao.

Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija

Svako ko ikada odluči da poseti Rim obavezno bi trebalo da obiđe jednu od najvažnijih crkava katoličanstva.

Zahvaljujući impresivnom Trgu Svetog Petra na kojem se nalazi, čiji su nacrt izradili Mikelanđelo i Donato Bramante, ovu turističku atrakciju svake godine poseti više od četiri miliona turista.

Velika džamija u Kordobi, Španija

Istorija ove građevine nije ništa manje fascinatna od njene unutrašnje dekoracije, koju karakterišu polukružni crveno-beli lukovi, inspirisani Kupolom na steni u Jerusalimu.

Prvobitno islamska građevina, Velika džamija pretvorena je u hrišćansku katedralu u 13. veku.

Turisti je danas posećuju kako bi šetali između 856 stubova od jaspisa, oniksa, mermera i granita.

Kuća Anne Frank, Amsterdam

Sigurni smo da svi znate priču o devojčici Ani Frank, koja je svoj život tragično završila za vreme Drugog svetskog rata u koncentracionom logoru. Pre toga, Ana se zajedno sa svojom porodicom skrivala u jednom amsterdamskom stanu, koji je danas pretvoren u muzej.

S obzirom da godišnje muzej poseti više od milion ljudi, nužna je dobra organizacija za posetioce. Ulaznice se stoga kupuju na prilično “poseban” način; svaki utorak u 10 sati u prodaju se puštaju karte za narednih šest nedelja. Imajte na umu i to ako želite razgledati slavnu kuću.

Alhambra, Granada, Španija

Impresivna Alhambra prvobitno je sagrađena kao vojno utvrđenje, a do 1492. godine imala je ulogu hrišćanskog suda.

Tokom 18. i prvog dela 19. veka zamak je bio zapušten i mnoge prostorije imale su ulogu taverni koje su lopovi često posećivali. Zamak je proglašen nacionalnim spomenikom 1870. godine, nakon čega je rekonstruisan. Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se od 1984, a danas predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Evropi.

Bakingemska palata, London

Najpoznatija kraljevska palata na svetu, dom britanske kraljevske porodive u određeno delu godine otvara svoja vrata za turiste. Jasno je da je veliki broj ljudi zainteresovan za razgledanje rezidencije, pa je tako neophodno na vreme kupiti kartu.

Katedrala u Milanu, Italija

Gotička građevina, koja je građena ukupno šest vekova opisuje se kao “jedna od najlepših crkava na svetu”.

Najbolja pozicija sa koje možete uživati u lepotama ove građevine je njen krov, za koji je potrebno kupiti posebnu ulaznicu.

Aja Sofija, Istanbul, Turska

„Božanska mudrost“ (na starogrčkom Aja Sofija) je izgrađena još 537. godine od strane vizantijskog cara Justinijana. Sagrađena kao arhitektonsko čudo svog vremena, bila je i ostala jedna od najimpresivnijih građevina na svetu.

Prema legendi je i sam Justinijan pri prvom ulasku u Aja Sofiju izgovorio „Solomone, nadmašio sam te“, pri tome misleći na jevrejskog vladara koji je sagradio prvi Hram u Jerusalimu.

Postoji verovanje da su za gradnju Aja Sofije donijeti materijali sa sve četiri strane sveta.

Uzimajući deo sa svakog mesta, stubove iz Efesa, mermer i druge materijale iz Azije i Egipta, car je želio da pokaže da vlada celim svetom.

Sve do 1931. godine je Aja Sofija imala ulogu džamije, da bi 1935. godine pretvorena u Muzej. Godine 2020. se poništava odluka proglašenja muzeja i Aja Sofija ponovo postaje aktivna džamija.

Ajfelov toranj, Pariz, Francuska

Verovatno ste i pretpostavili da će se Ajfelov toranj naći na ovom spisku. Ovu turističku atrakciju godišnje poseti nekoliko miliona ljudi, pa je jasno da kartu morate nabaviti na vreme.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: