Mnogi nisu ovo očekivali

Prema World Travel Awards-u, najbolja i najveća turistička atrakcija u Evropi 2023. je „Guinness Storehouse“ u Dublinu, Irska, što bi na srpskom jeziku u bukvalnom prevodu značilo „pivara i skladište“. Reč je o muzejskom kompleksu koji pruža dublji uvid u istoriju i proizvodnju poznatog Guinness piva.

Kada pomislite na najbolju turističku atrakciju u Evropi, verovatno mislite na Stounhendž, rimski Koloseum ili Ajfelov toranj u Parizu. Ipak, na iznenađenje mnogih, jedna znamenitost ih je nadmašila u trci za vodeću evropsku turističku atrakciju.

Prema World Travel Awards, gala događaju koji slavi najbolje u putovanjima, turizmu i ugostiteljstvu svake godine od 1993. godine, Guinness Storehouse pivara u Dablinu je vodeća evropska turistička atrakcija. Među nominovanim su bili i Bakingemska palata u Londonu, Sagrada Familija u Barseloni i Akropolj u Atini.

Guinness Storehouse je prvi put dobio nagradu još 2015. godine i smatra se najboljom turističkom atrakcijom u celoj Irskoj. Nalazi se u samom srcu Dablina, grada poznatog po svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Skladište nije samo mesto gde se Guinness pravio poslednjih 250 godina, već nudi pogled iza kulisa – pravljenja i točenja ovog svetski poznatog piva.

Ovo mesto priča priču o najpoznatijem irskom izvozu, Guinness-ovom pivu, od njegovih skromnih početaka 1759. do danas, a skladište nije samo dom ovog napitka već i slavi irsku kulturu, kreativnost i preduzetništvo.

Prostire se na sedam spratova i okružuje stakleni atrijum u obliku litre ovog piva. Tu je i bioskop posvećen prikazivanju starih reklama i nedavno renovirani Graviti Bar, sa kojeg se pruža prekrasan pogled na irsku prestonicu.

Posetioci muzeja mogu u muzeju naučiti sve o sastojcima i procesu prozvodnje piva, degustirati, i uživati u pogledu na panoramu grada sa vidikovca na vrhu zgrade, u obliku velike čaše piva.

Izvor:B92, index.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: