Kažu da su ove zemlje idealne za život sa decom, barem tako tvrdi međunarodni fond za decu Ujedinjenih nacija, Unicef.

Ovaj font je sastavio listu zemalja sa najidealnijim uslovima za život, naročito dece i omladine. Kao uslovi da se ove zemlje nađu na ovako visokim pozicijama uzet je u obzir ekonomski status, visina plate, ali su merilo bili i zdravlje, sreća dece kao i kvalitet obrazovanja i bezbednost.

Ove zemlje se nalaze na prva tri mesta:

Japan

U Unicefovoj analizi Japan se nalazi na prvom mestu, posebno zbog opšte dobrog zdravlja mališana. Pored toga, njega od ostalih odvaja velik broj urbanih zelenih površina i bezbednost u saobraćaju. Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku stopu smrtnosti i izuzetno nizak nivo zagađenja vode ili vazduha.

Estonija

Iako Estonija nije na vrhu Unicefove liste, ima visoku ocenu za niz važnih aspekata. Deca su izložena manjem zagađenju vazduha, u zemlji ima više urbanih zelenih površina od mnogih drugih zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju. Estonija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi, deca imaju bolje matematičke, prirodne i pismene veštine od bilo koje druge zemlje van Azije.

Španija

Španija je visoko rangirana takođe zbog dobre politike oko zagađenja vazduha i okoline. Međutim, iako je loše ocenjena u smislu socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga, prema Unicefu, deca u Španiji imaju izrazito visoku opštu dobrobit. U Španiji su deca dobrodošla svugde, društveno je prihvatljivo voditi dete u restorane, barove i ostala mesta za odrasle. Sasvim je normalno videti porodicu sa malim detetom kako šeta ulicama u recimo ponoć.

Kada biste mogli da birate, da li bi ste izabrali neku od ovih zemalja?

Švrćkanje.rs/B92 / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: