Leto je idalno vreme za istraživanje i upoznavanje sa nekim novim stvarima. Uvek smo u potrazi za zanimljivim mestima koje možemo posetiti, a danas to delimo sa vama.

Ukoliko niste još uvek isplanirali gde ćete provesti slobodne dane, predlažemo da obiđete ova tri muzeja. Sigurni smo da će vas oduševiti. Vreme provedeno na ovim mestima je zaista kvalitetno potrošeno.

Krenimo redom:


Muzej Narodne banke

U holu Narodne banke Srbije ponovo je za posetioce otvorena izložba Dinar – naš novac i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 16 časova. Ulaz je besplatan, a postavka je prilagođena svim uzrastima. Idealna je za porodične posete. Lokacija muzeja je Kralja Petra broj 12.

Na ovom mestu moćićete da vidite stare mašine za brojanje novca, ali i one koje su služile za uništavanje falsifikata. Tu je i mašina koja pravi kovanice.

Posebno interesantno je što ovde možete dobiti priliku da odštampate i novac sa vašim likom. Takođe, dobićete i priliku da zlatnu polugu odnesete kući, ali samo ukoliko uspete da je podignete sa dva prsta.

Istorijski muzej Srbije

Ukoliko volite istroiju i imate želju da bliže upoznate vladarske dinastije, Iastorijski muzej Srbije ne smete zaobići.

Na ovom mestu imećete priliku da se vidiet kako su izgledale Krune cara Dušana i carice Jelene, Milutina i Simonide, despota Stefana i Jelene Anžujske. Tu su i rekonstruisane odežde napravljene od najfinijih materijala i ukrašene dragim kamenjem.

Sve ove predmete izradili su najbolji juveliri, filigranisti i vajari ručno i starim tehnikama prema freskama iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani.

Istorijski muzej Srbije se nalazi na uglu Vlajkovičeve ulice u Trga Nikole Pašića broj 11, a otvoren je svakog dana od 12 časova, osim ponedeljka. Cena ulaznice iznosi 400 dinara.

Palata umetnosti Madlena

Palata umetnosti Madlena je ekskluzivno zdanje otvoreno za sve umetničke sladokusce i ljubitelje dobrog stila, tako piše u opisu na zvaničnoj stranici i u potpunosti se slažemo. Nalazi se u bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 53 i mesto je koje ne smete zaobići.

Zapravo, reč je muzeju antikviteta i ličnoj kolekciji Madlene Janković Cepter koju je godinama kupovala najviše na aukcijama kod Sotbija. 

Svi koji posete muzej biće u prilici da vide jedinstvenu kolekciju eksponata stilskog nameštaja, orijentalnih tepiha, umetničkih slika, skulptura, dragocenih predmeta iz epohe baroka, rokokoa, neoklasicizma, džordžijanskog i viktorijanskog doba, vremena ampira, Art dekoa, savremene i umetnosti Dalekog istoka.

Ulaz se napalaćuje 700 dinara, a radno vreme muzeja je od 10 do 20 časova svakog dana.

Koji muzej je baš po vašem ukusu?

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia

NE RPOPUSTITE: