Ovo mesto ostavlja bez daha i pravo je čudo prirode. Prizori i krajolici ove pustinje su, u jednom delu veoma slični Mesecu, dok su u drugom nalik na Mars.

Crveni peska iznad koga se uzdižu granitne i peščane planine, čak 720 kvadratnih kilometara prostranstva čine ovo mesto nestvarnim. Pustinja zauzima južni deo Jordana kod same granice sa Saudijskom Arabijom, a zovu je još i „Dolina Meseca“. Najviša tačka ove pustinje je vrh Um Dami, visok 1.800 metara.

Naziv Vadi Rum potiče od arapske reči vadi što znači dolina i aramejskog korena rum, što znači uzdignuta ili visoka.

Ako poželite da posetite ovo neverovatno mesto na Zemlji najbolje bi bilo da to uradite u periodu između marta i maja i septemba i novembra. Proleće je najbolje godišnje doba da vidite kako pustinja oživljava, kako njeno tlo prekrivaju biljke i divlje cveće.

Danas vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom neverovatnom mestu:

  • Vadi Rum se nalazi na krajnjem jugu Jordana, istočno od doline Rift, na oko 60 km severoistočno od Akabe, 100 km južno od Petre i 300 km južno od Amana i zauzima površinu od 74.200 hektara
  • Zvanično je zaštićeno područje još od 1997. godine.
  • Mesečeva dolina – Ovo mesto zaista opravdava ime koje nosi

Krvavo crveni pesak i peščane planine stvaraju čudesan pejzaž i okruženje. U jednom delu, nalik na Mesec, u drugom na Mars, boravak u ovoj pustinji zaista čini da se osećate kao da ste kročili na drugu planetu, iako ste upravo ovde na Zemlji.

  • Ova lokacija rezultat je miliona godina duge evolucije pod uticajem različitih faktora, uključujući različite vrste vremenskih uticaja i erozije povezane sa prethodnom vlažnom klimom i kasnijom pustinjskom klimom, tektonskim aktivnostima itd.
  • Vadi Rum je najveća biblioteka na otvorenom


Pored zadivljujućeg pustinjskog pejzaža, Vadi Rum se može pohvaliti i zadivljujućim kulturnim pejzažima. Na ovom mestu otkriveno je 25.000 petroglifa, 20.000 natpisa i 154 arheološka nalazišta, koji prate evoluciju i rani razvoj pisma.

Petroglifi, uglavnom urezani na stenama i liticama, obuhvataju sve ere od neolita do nabateja. Oni predstavljaju figure ljudi koji drže luk i strele, i životinje poput kamile, kozoroga i konja, kao i simbole kao što su linije i krugovi, nudeći redak prozor u dugoročne obrasce pastoralnih, poljoprivrednih i urbanih ljudskih aktivnosti ovde.

Svi ovi natpisi su uglavnom na četiri različita pisma, tamudskom, nabatejskom, islamskom i arapskom, svedoče o široko rasprostranjenoj pismenosti među društvima na ovom arapskom poluostrvu.

  • Ovo mesto naseljavao je i narod Samud koji je ovde živeo najmanje od 8. veka pre nove ere, a koji je bio nomadsko pleme povezano sa misterioznim Nabatejcima (graditeljima Petre) i koji se u Kuranu pominje kao Arapi.
  • Trenutno su njeni stanovnici uglavnom beduini, njih nekoliko stotina živi u svojim šatorima od kozje dlake i betonskim kućama u selu Rum.
  • Omiljeni set za holivudske filmove

Vadi Rum je holivudski favorit za filmove smeštene na crvenoj planeti ili Mesecu. Do sada je služio kao kulisa za mnoge filmove kao što su Marsovac (2015), Poslednji dani na Marsu (2013), Crvena planeta (2000), Misija na Mars (2000), itd. Artur Maks, producent produkcije Marsovac, kaže da je Vadi Rum „neverovatno sličan Marsu u svojim crvenkasto-narandžastim nijansama”.

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: