Da biste živeli u ovom naselju potrebno je ispunite nekoliko uslova

Verovatno najneobičnije mesto za život nalazi se u južnoj Nemačkoj. Naime, u naselju Fugeraj stanuje svega 142 stanovnika, a još neobičnija je činjenica da cena iznajmiljivanja stanova nije promenjena gotovo 500 godina i ona iznosi 1 dolar. Da, dobro sre pročitali. Ipak, iako cena deluje primamljivo, pravila koja se moraju poštovati u ovoj zajednici i nisu tolio primamljiva.

Evo o čemu je reč:

Cena stana je rezultat sporazuma koji je sklopljen pre pet vekova. Stanovnici su se tada obavezali na nekoliko uslova, a oni se moraju poštovati dan danas. Dakle, moraju biti katolici, registrovani građani Augsburga i moraju biti na dobrom glasu. Osim toga, stanovnici se obavezuju na policijski čas u 22 sata, a kasniji povratak kući obično podrazumeva davanje napojnice čuvaru.

Fugeraj je, možemo reći, privatno naselje. Naime, Jakob Fuger, poznat kao Jakob Fuger Bogati, u 16. veku je donirao je zemljište za izgradnju društvenog stambenog kompleksa, prve takve vrste na svetu. Uspostavio je pravila ponašanja u ovom kvartu i odredio cenu od 1 dolara. Od tog dana, do dana današnjeg samo se smenjuju generacije, ali ostali uslovi ostaju isti, iako su se vrednosti i društvene norme znatno promenile tokom vekova.

Stambene jedinice u ovoj oblasti veličine su od 45 do 65 kvadratnih metara, koja uključuje kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i još jednu sobu. Svi stanovi u prizemlju imaju malu baštu i baštensku šupu, dok stanovi na spratu imaju potkrovlje.

Svi stanovi u naselju su popunjeni osim jednog koji služi kao muzej otvoren za javnost.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: