Malo su u Kanadi, malo u SAD-u

Namanji međunarodni mosta na vsetu upravo spaja ove dve države, a dugačak je svega 10 metara.

Iako, većina nas, verovatno kad pomisli na most koji povezuju dve različite zemlje, zamišlja velike građevine preko kojih se putuje dugo, sa ovim mostom to nije slučaj.

Seljaci s obe strane koristili su daske da bi prešli u susednu zemlju, a za pojam granice nisu previše marili.

MOST KAO VEZA IZMEĐU SVA MALA OSTRVA

Most se proteže od jednog ostrva do drugog u reci Saint Lawrence, a celo područje je poznato po skupu više malih ostrva u 32 kilometra dugom arhipelagu podeljenom između Njujorka u Sjedinjenim Američkim Državama i Ontarija u Kanadi.

Grupa od oko 1.800 ostrva u reci podeljena je između dve zemlje, pri čemu Kanada polaže pravo na dve trećine ostrva, a SAD na ostatak.

Među stotinama ostrva u reci jedan privlači posebnu pažnju zbog, kako pišu globalni mediji, najkraćeg mosta na svetu koji spaja dve granice.

Na ostrvcetu Zavikon nalazi se jedna simpatična kućica, stenovita plaža, nekoliko stabala i ništa više. Do danas javnosti nije poznato ko je vlasnik te male oaze, ali postoje razglednice mosta iz 1910. godine na kojima su prikazane dve zastave, ona SAD-a i Kanade, što ukazuje na to da je već početkom 20. veka ovo mesto označavano kao međunarodno priznata granica koju su dogovorile dve zemlje.

SIMBOL PRIJATELJSTVA

Sporazum o granici koji je sastavljen između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država kaže da nijedno ostrvo ne može da bude podeljeno na dve teritorije. Tako su i u prošlosti mirnim putem rešili ovu neobičnu situaciju: manje ostrvo je pripalo SAD-u, a veće Kanadi.

Upravo ovaj most predstavlja simbol tog prijateljstva.

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia


NE PROPUSTITE: