Svima nam je potreban predah od obaveza i užurbanog zivota, a boravak u prirodi je uvek dobra ideja.

Predstavljamo vam 5 prelepih destinacije koje se nalaze na samo par kilometara od Beograda:

Duboki potok kod Barajeva

Nalazi se na 2 km od centra Barajeva, a nastalo je podizanjem brane kojom je pregrađen Duboki potok, po kome je jezero i dobilo ime.  

Površina jezera iznosi 7,2 hektara. S obzirom da je industrija opštine Barajevo još uvek u razvoju, ovo područje se može pohvaliti da još uvek ima čistu, nezagađenu životnu okolinu.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera sastoje se od 7 većih i više manjih veštačkih jezera. Sva ova jezera su veštačka.

Nastala su zbog eksploatacije šljunka sa dna Panonskog basena još početkom 20. veka. Njihova prozirna voda crpi se iz arteških bunara i podzemnih izvora, otud čistoća i bistrina. Ako im se približite, moguće je videti bogat riblji svet koji živi u plavetnim dubinama. Ovde ćete naći i smuđa, i šarana, i soma, amura i štuku. A sve to na samo sto kilometara istočno od Beograda.

Više o Belo Crkvi i njenim jezerima pročitajte OVDE.

Zabran

Izletište Zabran je jedno od najlepših izletišta u Obrenovcu, a nalazi se nalazi na obali reke Save. Ime je dobilo po listopadnoj šumi koja se tu nalazi. Na ovom mestu možete uživati maksimalno. Tu je trim staza koja je dugačka 1.500 metara za ljubitelje trčanja ili šetanja. Duž obale se nalazi nekoliko kafića, ali i uređeni prostor za piknik, za one koji više vole mirniji vid odmora.

Takođe, dozvoljeno je i pecanje pa je ovo mesto posebno interesantno ljubiteljima ribolova.

Zasavica

Zasavica se nalazi na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Na ovom mestu nalazi se sve što vam je potrebno za kvalitetan za odmor, rekreaciju, plovidbu čamcem, posmatranje prirode i ptica i uživanje u dobroj domaćoj hrani.

Jedan od simbola rezervata je drvena osmatračnica sa tornjem visine 18 metara, sa pogledom na sve sadržaje rezervata.

Specijalan doživljaj boravku u rezervatu pruža turustički brod “Umbra” kapaciteta 60 mesta. Brod od 2003. godine ima plovni put kroz najlepši deo rezervata, u dužini od 7 km. Imajte u vidu da dužina plovidbe zavisi i od vodostaja, koji je najviši u rano proleće a najniži u kasno leto.

Rezervat Obedska bara

Na samo sat vremena vožnje od Beograda nalazi se parče netaknute prirode, mesto gde ćete sigurno napuniti baterije.

Naša zemlja ima nekoliko specijalnih rezervata prirode, a Obedska bara prednjači, što po lepoti, što zbog činjenice da je najstariji rezervat priorde. Prostire se na površini od 9.820 hektara i nalazi se u jugistočnom Sremu između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci. 

Ovde možete uživati u prirodi sa kopna, roštiljati ili samo popiti kafu, ali možete i brodićem obići baru i upoznati se malo bliže sa ovim mestom.

Fascinira činjenica da na jednom mestu možete videti vidru, orla, divlju mačku, šumskog ježa, topolu, jasenak, sokola, osoliku muvu, jelena, slepe miševe, lokvanje i još mnogo drugih vrsta biljnog i životinjskog sveta.

Više o Obedskoj bari pročitajte OVDE!

Ukoliko imate još neki predlog za vikend beg iz grada, pišite nam u komentarima.

Švrćkanje.rs

NE PROPUSTITE: