Ukoliko vam se ove godine ne putuje predugo i izaberete neku od ovih destinacija za letovanje, nećete pogrešiti.

Danas vas vodimo na put po Srbiji i predstavljamo 5 najlepših jezera.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero poznato i kao Kokin brod, nastalo je 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda  i nalazi se u okviru Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji i izbor je mno9gih za beg od paklenih letnjih vrućina. Osim uređene plaže, pored jezera se nalazi i teren za odbojku, ali i kafići.

Zaovinsko jezero

Nalazi se kod mesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara, u zapadnoj Srbiji. veštačko je ima dubinu od 110 m i “hrani se” vodom preko pritoka Konjske reke i Belog Rzava.

Palićko jezero

Već godima je jedno od najposećenijih jezera u Srbiji zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Nalazi se na 8 km od Subotice i najveće je prirodno jezero u Srbiji, a prvi put se pominje kao Pali u spisima iz 15. veka.

Tri veka kasnije, počela su istraživanja lekovitosti vode iz ovog jezera, a to je bio i početak izgradnje kupališta i banje koja i danas postoji. Jezero, prečnika skoro pet i najveće dubine 3,5 metra, ima tri uređene plaže, toplu vodu i prelepo okruženje.

Jezero je popularno i zbog lekovitog blata, pa je ovde moguće i lečenje i banjski opovarak.

Iako samo jezero nije pogodno za kupanje, tu je nekoliko bazena koji se mogu koristiti.

Detaljnije o ovom jezeru pročitajte OVDE!

Srebrno jezero

Ovo jezero je zapravo rečni rukavac Dunava koji je 1971. godine pregrađen nasipom u gornjem toku. Nalazi se u opštini Veliko Gradište.

Srebrno jezero nudi uređene plaže i brižljivo održavanu vodenu površinu za kupanje, brojne kafiće u njihovoj blizini, sadržaje za decu i odlične smeštajne jedinice.

Borsko jezero

Nalazi se u podnožju planine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupališnog turizma. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih, travnatih i jedna peščana plaža.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/MISTER DARE

NE PROPUSTITE: