Ko jednom poseti ovaj grad, iznova mu se vraća

Danas vas vodimo u Kikindu ili kako je još nazivaju, turistički biser Vojvodine.

Kikinda je administrativni centar Severnobanatskog okruga koji broji oko 59.000 stanovnika. Nalazi se 110 kilometara severoistočno od Novog Sada i svega sedam kilometara od granice sa Rumunijom.

Kratak istorijat Kikinde

Još u 18. veku napravljen je urbanistički plan prema kojem bi ulice bile trasirane i ispresecane pod pravim uglom. U centru bi se nalazio trg, crkva, pijaca, kao i gradska kuća. Tako je i bilo…

NIKLO NA MESTU NEKADAŠNJE VOJNE BAZE, DANAS JE NAJPOŽELJNIJE MESTO ZA ŽIVOT – Ljudi daju paprene cifre kako bi ovde kupili par kvadrata

Prostorno kulturno-istorijska celina u Kikindi je nastala je periodu između 1750. i 1754. godine, a mnogi od tada izgrađenih objekata su se sačuvali do danas. U periodu od kraja XIX veka do početka Prvog svetskog rata Kikinda doživljava ekonomski, kulturni, društveni i privredni razvoj, pa je i najveći broj objekata koji čine ovu specifičnu celinu, izgrađen baš u tom periodu.

Šta Kikindu čini tako posebim gradom?

U ovom vojvođanskom gradu nalaze se mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti kao i arheološka nalazišta. Sve to govori koliko je civilizacija i kultura bila razvijena na ovom području još od davnina.

Jedan od retkih gradova bez reke

U Kikindi se nalazi baš ni jedna jedina reka, ali je zato tu Staro jezero.

MESTO GDE LETO NE PROLAZI – 300 dana godišnje sija sunce, kiša je tamo gotovo nepoznat pojam, a nije mnogo udaljeno od Srbije

Dane ludaje morate posetiti barem jednom u životu

Kikinda je prestonica tikvi, gde se svake godine održavaju tradicionalni “Dani ludaje”, manifestacija koja je stekla veliku popularnost kulturnog i zabavnog karaktera.

Najlepša ulica nalazi se u ovom gradu

Ulica Generala Drapšina, sa 400 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda i lipa i dužinom od oko dva kilometra je prema izboru sajta “Arhitektura i dizajn” (architecture & designe) svrstana na 22. mesto najlepših ulica, u konkurenciji od 50 izabranih gradova. 

PRE 50 GODINA BIO JE OBIČNA PUSTINJA, A DANAS CENTAR LUKSUZA – Pogledajte kako se transformisao Dubai (VIDEO-PRE I POSLE)

Pored prirodnih lepota Kikinda je grad bogate arhitekture i istorije

Ovde je 1996. godine, u glinokopu kompanije “Toza Marković” pronađen skelet mamutice star 500.000 godina. Skelet se danas nalazi u kikindskom Narodnom muzeju. Narodni muzej je osnovan 1946. godine i sastoji se od šest odeljenja: arheološkog, etnološkog, istorijskog, prirodnjačkog, umetničkog i pedagoškog.

Najveće stanište sova na planeti

U poslednjih dvadeset godina, na kikindski gradski trg svraćaju sove utine, a razlog njihovog dolaska potpuna je misterija. Od novembra do marta više stotina malih ušara, iliti sova utina boravi u Kikindi, što nije zabeleženo nigde u svetu.

Švrćkanje.rs / Foto: PrintscreenYoutube/RTS Aktuelnosti – Zvanični kanal

NE PROPUSTITE: