Vreme je da napravimo listu želja za ovu godinu kada su putovanja u pitanju. Donosimo vam nekoliko predloga za evropske destinacije koje će vas momentalno opčiniti.

Svaki od ovih gradova je bogat istorijom i kulturom i, bez dileme, je vredan posete.

Giethoorn, Holandija

Sa razlogom se ovaj holandski grad često poredi sa italijanskom Venecijom. Ipak, ono što ga čini tako idiličnim svakako je manji broj turista nego u Serenisimi. Kao i u Veneciji, sve se ovde vrti oko vode. U samom centru ne postoji mogućnost korišćenja automobila. jedini način da se krećete po gradu jeste pešice ili čamcima.

Malta

Malta je ostrvska država smeštena u Sredozemnom moru. Dom je za nešto manje od pola miliona stanovnika i jedna je od najgušće naseljenih zemalja sveta.

Za Maltu mnogi kažu da je fenomen koji se mora doživjeti. U ovom maloj državi se možemo sresti sa običajima koji ne postoje ni na jednom drugom kutku na zemaljskoj kugli. Više o tome možete pročitati OVDE!

Tartu, Estonija

Treću godinu zaredom tri grada dijele titulu europske prestonice kulture, a među njima je i Tartu, drugi po veličini grad u Estoniji i najstariji grad na Baltiku. Prvi pisani zapisi o gradu datiraju iz 1030. godine i dugo je bio kulturno srce zemlje, s prvim univerzitetima, novinama i nacionalnim pozoristem. I danas je pun koncertnih dvorana, pozorista i muzeja, a studenti čine četvrtinu stanovništva.

Nafplio, Grčka

Nekadašnja prestonica Grčke, grad Nafplio danas se često karakteriše kao jedan od najlepših u zemlji. Kažu da ako ga jednom psoetite, sigurno će vas opčiniti, pa ćete mu se često vraćati. Grad je poznat i po tome što se u njemu nalazi jedinstveni, Muzej brojanica.

Kopehhagen, Danska

Kopenhagen, glavni grad Danske, u svetu je još poznat kao istorijski muzej Evrope.

Ovde se živi znanto mirnije nego u ostatku sveta, od onih najmlađih do najstarijih stanovnika najvećeg danskog grada – svi voze bicikl. Zapravo je to, slobodno se može reći, osnovno prevozno sredstvo, pa ćete uživati u gradu gde buka sirena i motora automobila nije uobičajena pojava.

U Kopenhagenu se može uživati u živopisnoj arhitekturi, lepo uređenim parkovima i brojnim skulpturama, ali i u ukusima čuvenog danskog peciva i drugim lokalnim specijalitetima.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: