Iskovane od kamena, metala i drveta, gradovi i parkovi sveta puni su spektakularnih skulptura. Potpuno su neverovatne, očaravajuće… nećete moći da prestanete da ih gledate.

Ova umetnička dela su nas oduševila, a i vas će:

Park erotske umetnosti Love Land na ostrvu Jeju u Koreji

Okeanide – Velika Britanija

Okeanide su bile nimfe Velikog okeana, ali ih je Oskar Spalmah pretvorio u neverovatne mermerne skulpture. Pozicije koje je umetnik izabrao otkrivaju da, uprkos klasičnoj temi, nema interesovanja za spokoj i klasičnu ravnotežu. Štaviše, njegovo oduševljenje istraživanjem ženskog oblika u pokretu dovodi do skulptura sa napetim položajima. Ceo ansambl je veoma dinamičan i dramatičan u isto vreme.

Polubac smrti – Poblenou Cemeteri / Barselona, Španija

Ova skulptura od belog mermera, smeštena je na groblju u Barseloni, ima drugačiji prikaz smrti, zamišljen kao krilati kostur koji ljubi mladiću u čelo. Lice mladića je interesantno, jer se ne vidi tačna emocija koja ga najbolje opisuje. Da li je to strah ili tišina u naručju smrti?

METALmorfoza – Dejvid Černi

Dejvid Černi, rođen u Pragu, autor je metalne skulpture „Metalmorfoza“, visine 7,60 m, sa prikazom muške glave. Skulptura se sastoji od 40 slojeva raspoređenih u 7 pojedinačno rotirajućih slojeva.

Park Vigeland – Gustav Vigeland | Norveška

Park Vigelend je najveći park skulptura na svetu koji je napravio jedan umetnik i jedna je od najvećih atrakcija Norveške. Skulpture je napravio Gustav Vigeland, uključujući više od 200 predmeta od granita, bronze i gvožđa, kao i arhitektura i dizajn parka.

Nelson Mandela – Marko Cianfaneli

Južnoafrički umetnik Marko Cianfaneli napravio je spomenik u čast antiratnih aktivnosti političara Nelsona Mandele i njegovog pritvora od strane režima aparthejda. Pogled sa strane, Nelsonov portret je napravljen od 50 čeličnih stubova, usidrenih u beton.

Kolosus | Firenca, Italija

Džin – pola čovek, pola planina, sagradio je oko 1500. godine italijanski vajar Đambolonja kao simbol veličine Apeninskih planina. Planinska statua krije divnu tajnu – unutra ima više višenamenskih prostorija koje su ovog kolosa vratile u život.

Sila prirode – Lorenco Kvin

Nakon što je bio svedok uraganskih previranja na Tajlandu, italijanski vajar Lorenco Kvin počeo je da stvara seriju skulptura pod nazivom „Sila prirode“ – bronza, metal i aluminijum. Skulpture, pune energije i života, ponekad izražavaju krhkost ljudskih bića i cele Zemlje suočene sa prirodom. Nalaze se na više lokacija na svetu.

Čuvari vremena – Velika Britanija

„Čuvari vremena” je serija skulptura umetnika Manfreda Kilnhofera, koji je uveren da čovečanstvo posmatraju i štite čudni likovi. Inspirisani ovim religioznim i natprirodnim fenomenima, zamišljeni su prirodni kameni čuvari vremena, sa skrivenim licem i položeni kao u nekoj vrsti rituala. Skulpture se izlažu na javnim mestima kao što su parkovi, zamkovi…

Ekspanzija – Pejdž Bredli

Od trenutka kada smo rođeni, već imamo identitet koji je oblikovao svet. Ali da li smo to zaista mi? „Ekspanzija“ je moćna skulptura koja ostavlja prostor za višestruka tumačenja. Neki mogu da vide ženu kako krvari svetlo, drugi muškarca koji napušta svoje unutrašnje ja da ispliva na površinu kroz rafal svetlosti.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: